Dostupni linkovi

Gasprom upozorava Ukrajinu zbog velikog duga za gas



Gasprom je danas upozorio Ukrajinu na dug za gas od gotovo milijardu dolara, a upozorenje ruskog proizvođača gasa stiže u trenutku kada Kijev nastoji da postigne
partnerski sporazum sa Evropskom unijom.

Prvi čovek ruske države firme za gas Aleksej Miler kaže da je Gasprom već produžio rok za isplatu duga ukrajinske državne kompanije za gas od 882 miliona dolara do 1. oktobra.

Zvaničnu Moskvu optužuju da koristi monopol na izvoz gasa kao diplomatsko oruđe, odnosno da deluje na odluke Ukrajine koje se tiču približavanja Zapadu.

Gasprom je do sada dva puta prekidao isporuke gasa Ukrajini - u januaru 2006. i januaru 2009. To je dovelo i do prekida isporuka nekim zemljama centralne i zapadne Evrope baš u jeku sezone grejanja.

Ukrajina se nada da će postići trgovinski i sporazum o pridruživanju sa EU na samitu 28-29. novembra u Viljnusu, što bi bio prvi korak Kijeva ka potencijalnom članstvu u EU.

Moskva međutim želi da vidi Ukrajinu u njenoj carinskoj uniji sa Belorusijom i Kazahstanom.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je za Itar-Taš da Gaspromovo upozorenje Ukrajini ne treba dovoditi u vezu sa nastojanjima Kijeva da se približi EU i da "dug za gas nije političko pitanje".
XS
SM
MD
LG