Dostupni linkovi

Litvanci naplaćuju dugovanja: Blokirana i druga firma "Birača"


Birač
Birač
Nakon blokade računa i imovine zvorničke „Alumine“, firme kćerke fabrike glinice Birač, Okružni privredni sud u Bijeljini donio je novo rješenje o izvršenju za „Mehaniku“, takođe u sastavu Birča. Litvanska „Ukio Bankas“ blokirala je račune i dobila odobrenje za zapljenu imovine ovog preduzeća zbog naplate 154 miliona KM koje su Litvanci po osnovu kredita dali Birču.

Poslovanje s Litvancima Republika Srpska skupo će da plati. To potvrđuje već druga sudska odluka prema kojoj se u korist litvanske Ukio bankas plijeni imovina i sredstva firmi koje posluju u sastavu fabrike Glinice Birač. Portal Capital.ba objavio je da, prema sudskom rješenju, Litvanci mogu da naplate svoj dug prodajom zemljišta i postrojenja Mehanike, kao i cjelokupne pokretne imovine – od bojlera do kamiona.

Opozicija u RS već godinama tvrdi da je ovakav epilog tek ispostavljena faktura vladavine SNSD-a i lošeg vođenja firme. Na šta se još upozoravalo podsjeća Kostadin Vasić, šef antikorupcionog tima Srpske demokratske stranke.

„Da je jasno i pticama na grani da su i Milorad Dodik i Zoran Stevanović u ekipa tajkuna, kao i Rajko Dukić iz Milića, umiješani u tu aferu, da su se Litvanci na vrijeme obezbjeđivali, da su njima nosili reket i da je sve ovo sad stiglo na naplatu. To je jasno kao dan“, kaže Vasić.

Ali nije jasno da li će aferu Birač platiti i radnici zaposleni u Alumini i Mehanici. Predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS Obrad Belenzada ističe šta je cilj radnika:

„Naš cilj je da preduzeće ostane i opstane kao cjelina. Ima tržište, može raditi i da radi. A tužilaštvo i sudski organi neka ganjaju sve one koji su krivi i koji su učestvovali u kriminalima – neka budu u zatvoru. To meni nije sporno.“

Litvanska grupa UKIO kupila je 2001.godine Fabriku glinice Birač u Zvorniku. Nakon finansijske dubioze od 730 miliona maraka fabrika je u aprilu otišla u stečaj. Vlasnici Birča, litvanska grupa UKIO, napustili su proljetos Zvornik odnijevši sa sobom novac i dokumentaciju, a ostavivši ogromna dugovanja prema radnicima, dobavljačima i fondovima. Nakon odlaska Litvanaca, Birač je preuzela Vlada RS, a nadležni organi započeli su istragu o pljački fabrike.

Poslije prve presude bijeljinskog Okružnog privrednog suda, predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da su reformu pravosuđa u BiH provodili stranci koji su obezbijedili selekciju kadrova i sudija. Dodik je čak rekao da razmišlja o ukidanju tog suda.

Kostadin Vasić iz SDS-a komentariše: „Pa ko je on? Nije ovo njegova ćaćevina da na taj način razgovara i sa pravosuđem i sa narodim RS i sa radnicima. I na kraju, moraće se suočiti sa zatvorskim kaznama, sa procesuiranjem jer iznijeti milijardu maraka i učestvovati u svemu tome, a pričati kako aktuelna vlast ne zna za to, pored Agencije za bankarstvo, pored Poreske uprave, pored ministarstva finansija – nemoguće je uraditi ovakvu pljačku a da ne zna aktuelna vlast za to“.

Za razliku od prethodnog rješenja o izvršenju za “Aluminu” koji je donijela sudija Okružnog suda Bijeljina Slobodana Krstić, koju su zvaničnici RS zbog toga oštro kritikovali, novo rješenje potpisala je predsjednica Okružnog suda Bijeljina sudija Nada Majinović, prenosi portal Capital.ba. U obrazloženju rješenja se navodi da je sud donio odluke “na osnovu izvršne notarske isprave i više ugovora o kreditima za čije vraćanje je bila založena kompletna imovina ne samo ‘Mehanike’ i ‘Alumine’, već i Rudnika boksita Srebrenica i ‘Alusila’”.

Iz Vlade RS potvrđeno je da će se 30. oktobra u Banjaluci sastati predstavnici tužilaštava RS i Litvanije da bi se dogovorili o nastavku istrage u slučaju Birač.
XS
SM
MD
LG