Dostupni linkovi

Slučaj Kežarovski: Oštre osude presude novinaru


Na jednom od protesta zbog produženja pritvora novinaru Tomislavu Kežarovskom
Na jednom od protesta zbog produženja pritvora novinaru Tomislavu Kežarovskom
Novinar Tomislav Kežarovski osuđen je na 4 i po godine zatvora zbog objavljivanja imena zaštićenog svedoka 2008. godine, kada je pratio slučaj ubistva koje se desilo 2005. godine. On će ostati u pritvoru do pravosnažnosti presude.

Odbrana je u sudskom postupku nekoliko puta ukazivala da se novinar ne treba goniti zbog napisanog teksta 2008. godine, jer je svedok taj status dobio tek nakon dve godine.

Kežarovski, koji se skoro 5 meseci nalazi u pritvoru, zatražio je da bude oslobođen ove mere i obećao da neće pobeći do pravosnažnosti presude.

U prvim reakcijama na ovu presudu, Udruženje novinara Makedonije smatra da je to udarac na slobodu medija u zemlji i da je sud umesto da zaštiti javni interes, stao na stranu zloupotrebe.

"Poruka je mnogo zastrašujuća - svaki novinar koji će u budućnosti otkriti zloupotrebu vlasti, završiće u zatvoru. Ovakvo zastrašivanje neće uspeti, jer bi svaki dobri novinar u Makedoniji uradio isto ono što je uradio Kezharovski. Svi smo mi Kezharovski", rekao je predsednik Udruženja Naser Selmani.

I predsednica sindikata medijskih radnika Tamara Causidis kaže da je ovo presuda celoj novinarskoj profesiji.

"Sve što je uradio Kezharovski je otkrivanje zloupotrebe institucije zaštićenog svedoka u dva svoja teksta. Argument da je on priveden zbog krivičnog dela, a ne radi novinarskog angažmana, jednostavno ne stoji, zato što su njegovo delo samo dva novinarska teksta".

Ovaj slučaj je još od samog početka bio zanimljiv i za međunarodne organizacije, koje su budno pratile sva događanja i upućivale apele za oslobađanje novinara. I sada je reagovala Dunja Mijatović, specijalna predstavnica OEBS-a za slobodu medija. U pismenoj izjavi ona je izrazila veliku zabrinutost zbog presude.

“Ova preterana presuda je zabrinjavajući razvoj događaja i šalje jasnu poruku za cenzuru ostalih novinara u zemlji. Ova presuda će imati ozbiljnih posledica po slobodu izražavanja i slobodu medija u zemlji”, stoji u izjavi Dunje Mijatović.

I ostale medijske organizacije i udruženja za zaštitu ljudskih prava oštro su reagovale na presudu novinaru Tomislavu Kežarovskom.
XS
SM
MD
LG