Dostupni linkovi

Otvoren Beogradski sajam knjiga


Obraćanjem u ime zemlje gosta Poljske Olge Tokarčuk i zvaničnim otvaranjem Ljubivoja Ršumovića, u Beogradu je u nedelju je počeo 58. međunarodni beogradski sajam knjiga.

Među mnogobrojnom publikom bili su predstavnici diplomatskog kora i premijer Ivica Dačić.

Olga Tokarčuk, koja važi za jednu od najboljih poljskih spsateljica i bila je ovogodišnji kanditad Poljske za Nobelove nagradu na otvaranju je rekla: "Svi mi smo potomci tadašnjih pripovedača i narodnih pevača, onih "homines narrantes "- tih ljudi koji su uspeli da složenost sveta obuhvate rečima" konstatovala je ona i nastavila: "povesti pripovedamo jedni drugima do dana današnjeg - i upravo to je književnost".

Tokarčukova je na kraju poručila svima onima koji "prođu pokraj deteta koje čita, da imaju na umu: čitanje je sveto stanje, a dete koje čita nikad ne treba ometati".

Nakon što su fanfare označile početak svečanog otvaranja, glumica Dušanka Stojanović, kao i 6 mladih glumaca Studija Labaratorije za izvođačke umetnosti FDU, bili su na sceni dok se Halom razlegao glas Crnjanskog koji recituje prvi stih poeme "Lament nad Beogradom". Svaki neparni stih poeme izgovarao je sa zvučnika Crnjanski, a svaki parni - šest mladih glumica i Stojanovićeva.

Ovim omažem Crnjanskom za koga je Andrić kazao da "svi smo mi vremenom postali pisci, samo je Crnjanski pisac po rođenju" obeleženo je 120 godina od njegovog rođenja, koje proslavljamo ove godine, 26. oktobra.

Prema podacima organizatora sajma, ovogodišnja smotra okupiće 490 izlagača na prostoru od 27.011 kvadratnih metara.
XS
SM
MD
LG