Dostupni linkovi

Vulin na severu Kosova uprkos zabrani


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin
Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Aleksandar Vulin je u četvrtak ušao na Kosovo, iako su mu kosovske vlasti zabranile ulazak. To je RSE potvrđeno iz policijskih izvora, iako je regionalni komandir Policije Kosova na severu to demantovao u zvaničnoj izjavi.

Iz Policije Kosova u Prištini navode da se sumnja da je Vulin na Kosovo ušao ilegalno.

“Gospodinu Vulinu je odbijeno da uđje u Republiku Kosovo. Što se današnje posete tiče, sumnja se da je isti ilegalno ušao na Kosovo. Iz tog razloga, Policija Kosova u trenutku kada ga presretne, zaustaviće ga i poduzeće sve potrebne policijske mere u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, tako što će ga zaustaviti, i na osnovu sudskih procedura proterati sa Kosova”, kazao je portparol policije u Prištini, Baki Kelani.

Jelena Milić o Vulinovom potezu

Jelena Milić
Jelena Milić
Sve ovo što se dešava oko Vulina, kaže Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, je vrlo opasno dodatno zbog toga što se desava uz vrlo glasno ćutanje medjunarodne zajednice.

„Ja smatram, iako sam stalno podržavala briselski sporazum, da je on sklepan na vrat – na nos, sa osobama koje neće biti u stanju i kojima nisam verovala da veruju u duh tog sporazuma... Ako krenete da gledate izbornu kampanju Aleksandra Vulina u zadnja dva meseca, pretnje srpskom narodu na Kosovu, one vidljive i ono što čujemo od drugih ljudi koji žive na severu, da je to sprovođenje aparthejda, ovog puta nad drugim Srbima na Kosovu i da to nema nikakve veze sa duhom briselskog sporazuma. Očita je strategija države, Vulin ne radi sam, da se potpuno marginalizuje šest opština na jugu, da se samo gleda kakva će biti izborna matematika sa opštinama na severu Kosova. To može da se odbije kao bumerang, bude li samo u jednoj od opština na severu Kosova, na primer u Zvečanu, jedinstvena državna lista izgubila“, kaže Jelena Milić.

O tome da li ovo što je Vulin uradio može da izazove neke ozbiljnije političke posledice kada su u pitanju odnosi Beograda i Prištine, sada uoči izbora, Milić kaže:

„Može da izazove neprijatne odnose između Prištine i Euleksa. Priština već, s pravom, trpi packe od svojih građana na koji način je jedan čovek iz Srpske liste ušao u Centralnu izbornu komisiju, pa smo videli da su konačno nekoga iz Samostalne liberalne stranke stavili u izbornu komisiju. Nemojmo zaboraviti taj ugao tenzije koja već uveliko postoji, dakle između Prištine i Euleksa oko načina koliko je Euleks popuštao. Najveću opasnost koju Vulin verbalno radi, uz amen međunarodne zajednice, jeste to što direktno laže birače na Kosovu da će glasanjem za srpsku listu oni pojačati vezu države Srbije sa Kosovom.“
Bekim Čolaku, savetnik premijera Kosova, potvrdio je za RSE da je ministru za Kosovo Aleksandru Vulinu zabranjeno da u četvrtak uđe na Kosovo zato što se prilikom poslednje posete nije pridržavao kriterijuma kosovskih vlasti.

“Vulinu je zabranjen ulaz na Kosovo zato što je 14. oktobra učestvovao na jednom predizbornom skupu. On je podneo zahtev preko kancelarije EU, taj zahtev je prosleđen nama, mi smo doneli negativnu odluku zato što se nije pridržavao kriterijumima tokom njegove poslednje posete Kosovu”, kazao je Čolaku.

S druge strane, Vulin je prilikom posete severu izjavio da bi zabranu o dolasku na Kosovo ispoštovao samo ukoliko bi to EULEX zahtevao.

“Ja poštujem mandate međunarodne zajednice, Rezoluciju 1244, i da mi je EULEX službeno zabraio dolazak, ja bi to svakako poslušao. Nemam komunikaciju sa privremenim institucijama u Prištini”, kazao je on.

U EULEX-u, međutim, objašnjavaju da nije u nadležnosti ove misije da izdaje ili odbija dozvole za posetu Kosovu.

“Svesni smo da je gospodin Vulin prisutan na Kosovu. Nemamo informacija kako je ušao na Kosovo. Ali je važno da se kaže da EULEX nema ništa sa procesom izdavanja ili odbijanja dozvola za ulazak srpskih zvaničnika koji posećuju Kosovo”, kazao je portparol misije Anne Blanksma.

Radio Slobodna Evropa iz policijskih izvora saznaje da je Aleksandar Vulin međutim ušao na Kosovo preko alternativnih prelaza. I pored zabrane, kosovska policija regiona Sever je bila upoznata o dolasku i organizovala je pratnju. Mere se, međutim, ne poduzimaju iako je policija pismeno bila obaveštena o zabrani od glavnog štaba Prištine.

Ranije su upravo iz policije na severu negirali njegov ulazak.

Nenad Đurić, regionalni komandir Policije Kosova na severu za RSE je izjavio da ministar za Kosovo u Vladi Srbije Aleksandar Vulin nije ušao na Kosovo. Na pitanje da li je moguće da je on ušao alternativnim putevim, Đurić je kazao “ne znam stvarno da li je moguće”.

I Besim Hoti, zamenik regionalnog komandira na severu, izjavio je da je samo ministarka energetike Zorana Mihajlović ušla na Kosovo, i da je ona u pratnji policije Kosova.

Vulin je inače 14. oktobra iskoristio posetu Pećkoj patrijaršiji da bi učestvovao u predizbornom skupu “Srpske” u Goraždevcu, čime je prekršio dozvolu kosovskih vlasti izdatu samo za posetu religijskog karaktera.

Vulin je na tom skupu poručio: “Ne dajte da vas dele, da vas svađaju, da vas plaše. Ne dajte da unose crv rasprave i sumnje među vama. Nema se oko čega raspravljati i sumnjati. Nema života bez aktivnog učešća države Srbije. A sada, država Srbija ima pravo i obavezu da aktivno učestvuje na prostoru KiM".

Kosovske vlasti su Vulinu odobrile posetu u slučaju da je religijskog karaktera. On je tog dana posetio prvo Pećku patrijaršiju pa je onda otišao u Goraždevac na politički skup.
XS
SM
MD
LG