Dostupni linkovi

S Konjevićem policija krenula nabolje, predstoji još posla


Raško Konjević
Raško Konjević
Dolaskom Raška Konjevića na funkciju ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, krajem prošle godine, u MUP-u se nisu desile revolucionarne promjene. Zlobnici ih nisu ni očekivali, pripisujući Konjeviću pripadnost Socijaldemokratskoj partiji.

Međutim, dobar dio javnosti i nevladinog sektora smatra da se ipak vidi određeno poboljšanje, naročito u poređenju sa njegovim prethodnicima.

Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, je najavio odlučnu borbu protiv korupcije u državnom sektoru.

„Fokus našeg rada u narednom periodu treba da bude usmjeren prema korupciji u državnom sektoru“, rekao je Konjević, dodajući da očekuje da će nadležni sektori policije posebnu pažnju usmjeriti prema segmentu javnih nabavki, prostornog planiranja i rada lokalnih samouprava.

Dok javnost čeka da se uvjeri u rezultate, Konjević je donio i odluku kojom je raskinut ugovor policije i jednog od telefonskih operatera o pristupu podacima M:tela, koji je policiji omogućavao uvid u evidenciju poziva i SMS poruka svih korisnika usluga ove kompanije, a koji je bio predmet sudskog spora.

U dijelu NVO sektora kažu da je očigledno da su, dolaskom sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova na tu funkciju, „stvari u MUP-u krenule nabolje“.

„Prepoznao je potrebu da svi politički službenici, koji su osumnjičeni za teško kršenje ljudskih prava, budu suspendovani, kao što je primjer u Beranima gdje se sudi policajcima koji su optuženi za pokušaj ubistva. Određen broj policijskih službenika ima falsifikovane diplome, na osnovu kojih su se i zaposlili u Upravi policije. Sa druge strane, vidjeli smo da je novi ministar imao i osjećaja za državnu imovinu, pa je naredio smanjivanje broja službenih automobila. Sve to ide u prilog tome da se stvari pokreću naprijed,“ navodi Milan Radović, iz Građanske alijanse.

„Bilo je i situacija kada ministar Konjević nije bio na vrhuncu“, dodaje Radović:

„Tu mislim na imenovanje čelnika u Ministarstvu za vanredne situacije, gdje je postavljena osoba koja do sada nije radila u MUP-u, a pri tome je i po profesiji neko ko se bavi jezicima. To je vjerovatno bio dogovor unutar koalicije, ali naprosto na takva mjesta je neophodno postaviti profesionalce. Očekujemo nove rezultate, prije svega po pitanju isključivanja iz Uprave policije svih onih službenika koji su pravosnažno osuđeni za kršenje ljudskih prava.“

I sam ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, smatra da je u nepunih godinu dana, koliko je na čelu MUP-a, nešto urađeno, ali da tek predstoji veliki posao. Konjević je nedavno obavijestio javnost da će građani Podgorice ubrzo dobiti bolji servis, a službenici MUP-a, bolje uslove za rad:

„Ako pogledate pod kojim uslovima rade službenici podružne jedinice u Podgorici, reći ću da su to apsolutno neadekvatni uslovi, ali ću takođe reći da je Ministarstvo, kroz prodaju dijela svoje imovine, obezbjedilo sredstva da do marta naredne godine pređe u jedan novi, potpuno rekonstruisan projekt, sa više šaltera, sa modernijim sistemom usluge. Također ćemo tu smjestiti sektor vanrednih situacija da bi smo uštedjeli stotinjak hiljada eura, koliko košta zakup. Tu ćemo ujedno objediniti izdavanje registarskih dozvola.“

Raško Konjević se ipak suočava sa protestima ispred svog Ministarstva. Predstavnici Sindikata medija su se sa njim sastali početkom septembra zbog čestih napada na novinare, a naročito zbog napada na dopisnika dnevnika Vijesti, Tufika Softića kojem je 11. avgusta bačena eksplozivna naprava u dvorište porodične kuće.

Konjević je tada istakao da svi slučajevi napada na novinare treba da budu temeljno istraženi. Pošto do sada nije bilo nikakvih rezultata, Sindikat medija „zahtijeva da se taj, ali i svi drugi napadi na novinare, istraže i rasvijetle“:

„Da li možemo imati povjerenje u institucije? Svi dokazi govore u prilog tome da povjerenje ne možemo imati jer rezultata nema. Ne samo što se radi o tome da nema brzih i efikasnih istraga, nego se radi i o tome da ne možemo sa sigurnošću i bezbjednošću raditi ovaj naš posao“, smatra predstavnica Sindikata Medija Crne Gore, Duška Pejović.

Sukob sa Mugošom

U biografiji magistra ekonomije, Raška Konjevića, stoji da se za vrijeme studija bavio novinarstvom, a potom bio jedan od osnivača i menadžer za odnose sa javnošću u NVO Centar za demokratsku tranziciju. Devedesetih je, prema sopstvenom kazivanju, bio član Liberalnog saveza, koji je te ratne decenije predvodio antiratni pokret u Crnoj Gori i bio nosilac ideje obnove nezavisne države.

Raško Konjević je, po zabilješci hroničara, kao čovjek od povjerenja lidera Socijaldemokratske partije i predsjednika parlamenta, Ranka Krivokapića, od 2003. do 2006. radio u Skupštini Crne Gore, da bi 2007. postao član predsjedništva SDP-a, u julu 2011. potpredsjednik stranke.

Po ocjeni njegovih kritičara, vrtoglavom uzletu Konjevićeve političke karijere, značajno je doprinjeo sukob sa gradonačelnikom Podgorice i funkcionerom vladajuće DPS, Miomirom Mugošom, koji je i sam ovih dana rekao da ko god ga napadne, vrlo brzo napreduje.

Inače, sukob sa, tada koalicionim partnerima na gradskom nivou, SDP-om i DPS-om, počeo je prije tri godine, kada su Socijaldemokrate, predvođeni Raškom Konjevićem, sa tadašnje pozicije predsjednika gradske Skupštine, Mugoši osporavali samovoljno raspolaganje gradskim građevinskim zemljištem.

Jedna od najvrelijih tačaka sporenja je bila Mugošina odluka da 15.000 kvadrata gradskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji, umjesto za izlicitiranih 13,5, proda za svega dva i po miliona eura i to Čedu Popoviću, vlasniku preduzeća Carine, koji važi za gradonačelnikovog bliskog prijatelja. Vjeruje se da u, formalno Popovićevom biznisu, i sam Mugoša ima svoj udio.

Iz tog vremena je ostao upamćen snimak telefonskog razgovora Popovića i Konjevića, koji su mediji objavili.

XS
SM
MD
LG