Dostupni linkovi

Evropska komisija: Napredak sa susedima, raditi na pravosuđu i zaštiti manjina


Ilustracija
Ilustracija
Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, u koji je RSE imao uvid, veoma je pozitivan ali se takođe navodi da još mnogo toga treba da se uradi, pre svega na polju reformi.

"2013. je bila istorijska godina za Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji. Srbija je aktivno i konstruktivno radila ka vidnom i održivom napretku u odnosima sa Kosovom", stoji na početku dela izveštaja koji se odnosi na Srbiju.

Dalje se dodaje da briselski sporazum Beograda i Prištine, plan njegove implementacije i dogovor dve strane da uzajamno ne blokiraju napredak na evropskom putu predstavlja „fundamentalnu promenu u odnosima dve strane“.

Navodi se da je implementacija Sporazuma nastavljena i da je „već dovela do brojnih nepovratnih promena na terenu“, a napominje se i da su strane postigle dogovor o energiji i telekomunikacijama.

U izveštaju se navodi i da će biti izuzetno važno da Srbija nastavi da pokazuje svoju punu posvećenost normalizaciji odnosa sa Kosovom i primeni svih sporazuma koji su postignuti u dijalogu, uključujući i saradnju sa Euleksom. Naglašava se potpuna implementacija Sporazuma, pre svega na poljima policije, pravosuđa i lokalnih izbora.

U izveštaju Evropske komisije, Srbija je pohvaljena i za poboljšanje kontakata sa susednim zemljama i pozitivan doprinos regionalnim odnosima, ali se dodaje i da se očekuje nastavak „aktivnog doprinosa regionalnoj saradnji i procesu pomirenja“.

„Kao rezultat značajnog postignutog napretka, počela je nova faza u odnosima Srbije i Evropske unije. Evropski savet je 28. juna odlučio da otvori pristupne pregovore, na osnovu preporuka Evropske komisije od 22. aprila“, podseća se u izveštaju.

Istovremeno se dodaje da će u toj novoj, zahtevnoj fazi odnosa, Srbija morati da pojača svoje napore kako bi postigla punu usaglašenost sa svim pristupnim kriterijumima.

Kao ključni izazovi sa kojima se Srbija suočava i oblasti na koje treba posebno da obrati pažnju, navedeni su "vladavina prava, posebno pravosudna reforma, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforma javne administracije, nezavisnost ključnih institucija, medijske slobode, anti-diskriminacija i zaštita manjina."

"Vlasti treba da poboljšaju zaštitu medija, zaštitnika ljudskih prava i drugih ranjivih grupa, uključujući LGBT populaciju, od pretnji i napada radikalnih grupa", piše dalje u dokumentu u kome se dodaje da će Srbija morati da posebnu pažnju obrati i na „jačanje nezavisnosti ključnih institucija, naročito pravosuđa“.

Izveštaj predviđa i dalji rad na popravljanju prava Roma, pre svega u oblastima stambenog zbrinjavanja i pristupa dokumentima. Zaključuje se da se zakonski okvir za zaštitu parava manjina uglavnom poštuje, ali da „ostaje da se ispuni dosledna primena širom Srbije u oblastima kao što su obrazovanje, upotreba jezika, pristup medijima i verskim službama na jezicima manjina“.

Što se tiče ekonomije, navodi se da Srbija mora da učini iskorak u ekonomskim reformama, da nastavi unapređivanje poslovnog okruženja i učini velike napore na razvoju konkurentnosti privatnog sektora.

„Gledajući unapred, Srbija treba da udvostruči svoje napore na usklađivanju sa pravnim tekovinama EU sa posebnim osvrtom na efikasnu implementaciju usvojenih propisa“, stoji u izveštaju.
XS
SM
MD
LG