Dostupni linkovi

SPC: Vartolomej nije falsifikovan



Portparol Srpske pravoslavne crkve (SPC) episkop Irinej demantovao tvrdnju Makedonske pravoslavne crvke (MPC) da je na svečanosti obeležavanja Milanskog edikta falsifikovao govor vaseljenskog patrijaha Vartolomeja.

Episkop bački je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mitropolitom vaseljenske patrijaršije Emauilom, rekao da je neverovatno i pomisliti da bi neki episkop tokom liturgije, i još u prisustvu najviših predstavnika pravoslavnih crkava, mogao da menja reči govornika i da dodaje kvalifikacije kojih nije bilo.

Kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva reagovala je povodom obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta u Nišu, tvrdeći da je vladika Irinej bački u prevodu naveo ono što vaseljenski patrijarh Vartolomej u svom govoru nije izrekao. U kanonski nepriznatoj MPC smatraju da izjava za "paracrkvu" i kvalifikacije koje su upotrebljene u jučerasnjem govoru u Nišu, nisu reči Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

Episkop Irinej je rekao da u govoru MPC nije izrazito pomenuta, a "ponajmanje okvalifikovana kao nehrišćanska i paracrkvena organizacija, kao što oni imputiraju Vaseljenskom patrijarhu", kao da ni on to nije učinio u prevodu.

Mitropolit Emauil je pročito deo govora vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, sa proslave, u kojem se kaže da je arhiepiskop ohridski Jovan progonjen jer poštuje kanonski poredak i priznaje svoju duhovnu pripadnost kanonskoj crkvi, odnosno SPC, a ne antikanonskoj i od državnih struktura podržavanoj organizaciji.
XS
SM
MD
LG