Dostupni linkovi

Majka dečaka: Napadnut jer je Mađar


Gradki prevoz u Novom Sadu
Gradki prevoz u Novom Sadu
U prigradskom autobusu koji saobraća na relaciji Novi Sad – Temerin napadnut je jedan šesnaestogodišnjak. Mladić i njegova majka tvrde da je napad etnički motivisan.

Napadnut srednjoškolac pohađa nastavu u Temerinu. Za vreme incidenta bio je u prigradskom autobusu. Kako on i njegova majka tvrde jedan muškarac ga je napao zato što je primetio da se mladić služi mađarskim jezikom.

Majka ovog maloletnika, Marta Laslo kaže za Radio Slobodna Evropa da je cela porodica teško podnela čitav slučaj.

„Svima nama je izuzetno teško. On je napadnut zato što je napadač video da on na mobilnom telefonu kuca poruku na mađarskom jeziku. Mog sina je udario šest-sedam puta u lice, vređao ga zato što je Mađar i pitao ga šta on traži u Srbiji. Vozač autobusa nije reagovao na žalbu moga sina da su ga napali već je samo otvorio vrata i dozvolio mu da napusti vozilo. Slučaj smo prijavili policiji. Sada se to desilo mom detetu, ali sutra može da nastrada i neko drugo dete“, priča ova majka.

Majka i sin su zatražili od Pokrajinskog ombudsmana da nadzire čitav slučaj.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana zadužena za zaštitu prava nacionalnih manjina, Eva Vukašinović potvrdila je za RSE da je slučaj otvoren.

„Majka deteta se obratila Pokrajinskom ombudsmanu predstavkom i postupak je u toku. Imajući u vidu da je u pitanju maloletna osoba ombudsman će sa posebnom pažnjom ispitati taj slučaj i voditi računa o interesima maloletnika u postupku“, rekla je Vukašinović.

Direktor Vojvođanskog građanskog centra, Željko Stanetić kaže da društvo mora da shvati da nisu u pitanju izolovani incidenti već konstantna tenzija koju moraju rešavati svi u zajednici.

„Ono što je problem to jeste taj segregacioni multikulturalizam gde ga mi imamo, ali ga zapravo nemamo. Ne promovišemo suživot. Drugi problem je što sve ove slučajeve shvatamo kao poseban incident. Ali ako mi pogledamo poslednjih godinu dana, analiziramo novinske tekstove i slične slučajeve mi vidimo da zapravo imamo ozbiljan problem“, naglašava Stanetić.

Povodom napada na ovog mladića oglasila se i Vlada Vojvodine.

"Pokrajinska Vlada očekuje brzu reakciju nadležnih i njihovo potpuno angažovanje kako bi se razjasnile sve okolnosti incidenta, kao i da se utvrdi da li su istiniti navodi da je napad na dečaka bio etnički motivisan. Atmosfera netrpeljivosti, nasilništva i nepoštovanja ne sme se tolerisati i ne sme se relativizovati, a svako nepoštovanje zakona mora biti oštro kažnjeno", stoji u saopštenju.

Napad je osudila i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Oni takođe traže istragu povodom ovog incidenta.

"Izuzetno je važno da se što pre i jasno utvrdi šta se tačno dogodilo.Ukoliko se dokaže da je napad zaista etnički motivisan, zahtevamo da napadač bude najstrože kažnjen", navedeno je u saopštenju stranke.
XS
SM
MD
LG