Dostupni linkovi

Odbijen zahtev za preispitivanje izuzeća sudije Harhofa



Posebno veće Haškog tribunala odbilo je danas, većinom glasova, zahtev tužilaštva da preispita odluku o izuzeću sudije Frederika Harhofa (Harhoff) iz raspravnog veća u procesu protiv Vojislava Šešelja.

Kao i pri donošenju odluke o Harhofovom izuzeću, sudije Moloto i Barton Hol (Burton Hall) preglasale su kineskog sudiju Liu Daćuna (Daqun) koji se protivio izuzeću, a bio je za preispitivanje te odluke.

Presuda Šešelju, optuženom za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, bila je zakazana za 30. oktobar, ali je, posle izuzeća sudije Harhofa, odložena na neodređeno vreme.

Prema pravilima suda, predsednik Tribunala Teodor (Theodor) Meron trebalo bi da imenuje novog sudiju koji bi zauzeo Harhofovo mesto u raspravnom veću.

U odluci, objavljenoj 29. avgusta, piše da je sudija Harhof ostavio utisak da je pristrasan time što je u svom pismu tvrdio da je do jeseni 2012. "manje-više utvrđena praksa" Tribunala bila da osuđuje vojne komandante za zločine koji su počinili njihovi podređeni.

Kritikujući promenu u toj praksi Tribunala - oslobađajućim presudama izrečenim Antu Gotovini, Momčilu Perišiću i Jovici Stanišiću - Harhof je promenu u tumačenju koncepta "udruženog zločinačkog poduhvata" pripisao politički motivisanom pritisku
predsednika suda Teodora Merona na kolege, a za račun SAD i Izraela.

U završnoj reči, marta ove godine, tužioci su zatražili da Šešelj bude osuđen na 28 godina zatvora, a optuženi, koji se brani sam, da bude oslobođen.
XS
SM
MD
LG