Dostupni linkovi

Nobel za medicinu Rotmanu, Šekmanu i Zidhofu



Džejms Rotman, Rendi Šekman i Tomas Zidhof dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu za 2013. godinu, saopšteno je iz Instituta Karolinska u Stokholmu u Švedskoj.

Amerikanci Rotman i Šekman i Nemac Zidhof Nobela za medicinu dobili su, kako je navedeno u obrazloženju, za njihovo otkriće "mehanizma koji reguliše saobraćaj vezikula, glavni transportni sistem u našim ćelijama".

Rendi Šekman je pronašao set gena koji su potrebni za kretanje vezikula.

Džejms Rotman razmrsio je proteinski mehanizam koji omogućuje vezikulama da se spajaju sa njihovim metama kako bi omogućile transfer materije.

Tomas Zidhof je otkrio na koji način signali daju instrukcije vezikulama da precizno oslobode svoju materiju.

Putem ovih otkrića, Šekman, Rotman i Zidhof su pronašli izuzetno precizan kontrolni sistem za transport i isporuku ćelijske materije.

Poremećaji u ovom sistemu imaju štetne posledice i doprinose stvaranju neuroloških bolesti, dijabetesa i imunoloških poremećaja, ukazuje se u obrazloženju nagrade.

Rotman je profesor na Univerzitetu Jejl u Nju Hejvenu u Konektikatu u SAD, Šekman je profesor na Odeljenju za molekularnu i ćelijsku biologiju na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji, dok je Zidhof profesor molekularne i ćelijske fiziologije na Stenford univerzitetu u SAD.
XS
SM
MD
LG