Dostupni linkovi

Holandija pokreće proces protiv Rusije zbog Grinpisa



Holandija pokreće sudsku proceduru protiv Rusije zahtevajući oslobadjanje 30 članova posade broda Grinpis, uhapšenih posle upada na rusku naftnu platformu u Arktiku i optuženih za pirateriju, saopšteno je danas u Hagu.

Holandija će zahtevati i povraćaj broda "Arktik sanrajz" kojim su pod holandskom zastavom plovili uhapšeni aktivisti Grinpisa, a koji su zaplenile ruske vlasti.

Šef holadske diplomatije Frans Timermans rekao je da će se process voditi na Medjunarodnom sudu za pomorske zakone, čije je sedište u Hamburgu. On je rekao i da Holandija pokušava diplomatskim kanalima da izdejstvuje oslobadjanje 30 aktivista Grinpisa.

Hag smatra da je zadržavanje broda i posade "nezakonito" i da su ruske vlasti morale da traže dozvolu od Holandije da ga zaustave jer je plovio pod holandskom zastavom, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Ruska obalska straža zaplenila je brod i privela posadu posle protesta te grupe 19. septembra na platformi Gasproma, protiv ekspoatacije nafte u Arktiku. Aktivisti su u pritvoru u Murmansku.
XS
SM
MD
LG