Dostupni linkovi

Inspektori demantuju, svjedoci dokumentuju policijsko zlostavljanje u RS


Aleksandar Ninković nakon zlostavljanja u policiji
Aleksandar Ninković nakon zlostavljanja u policiji
Iako su policijski inspektori demantovali navode iz nedavnog razgovora naše novinarke sa osobama zlostavljanim tokom policijske obrade u Banjaluci, naši sagovornici ponovili su izjave koje su dali ranije i potkrijepili ih dokumentacijom.

Nadležna komisija Vijeća Evrope objavila je nedavno izvještaj o radu policijskih tijela u kojem oštro kritizira rad policije RS, navodeći da u svom radu prekoračuje ovlaštenja, nerijetko primjenjuje metode zastrašivanja i mučenja. U zlostavljanju prednjači policija iz Banjaluke, navodi se u Izvještaju Vijeća Evrope. Tim povodom naša dopisnica iz Banjaluke razgovarala je sa nekim od zlostavljanih lica tokom policijske obrade u Banjaluci.

Inspektori koji su se propoznali u našem prilogu angažovali su advokata koji traži objavu demantija. U demantiju, koji prenosimo u cjelosti, se navodi:

"U pomenutom članku se navodi da je komisija Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog postupanja objavila izvještaj o policijskom zlostavljanju u BiH, iz koga se vidi da osumnjičena i pritvorena lica najviše pritužbi imaju na rad policije RS.

Provjerom navoda iz pomenutogizvještaja nigdje se ne pominju imena inspektora Radulović Srđana i Stijak Ognjena, a u Vašem članku se citiraju izjave izvjesih osoba sa inicijalima S.P. i A.N., koji su opisali navodno maltretiranje policije iz CJB u Banja Luci. S obzirom da u istom centru ne postoje druga zaposlena lica sa prezimenima Radulović i Stijak, zahtjevaju da na web stranici radija Slobodna Evropa objavite demant Vašeg članka od 20.09.2013.godine, jer protiv njih ne postoji prijava unutrašnjoj kontroli MUP-a RS, za bilo kakvo zlostavljanje ili neprofesionalno postupanje, niti bilo kakav druga krivična ili disciplinska prijava, a u biti ista prijava niti ne može postojati jer isnpektori Radulović i Stijak se ne služe nikakvim metodama mučenja i zastrašivanja, nego svoj rad obavljaju profesionalno, tj. u skladu sa pravilima struke.


Osim toga navodi iz Vašeg članka nisu potkrijepljeni niti bilo kakvim drugim dokazima, kao što su npr. medicinska dokumentacija, pa je očito da ste na taj način grupo oklevetali inspektore CJB Banja Luka Radulović Srđana i Stijak Ognjena."

Naši sagovornici ponovili su izjave koje su dali i ranije, predstavili se punim imenom i prezimenom, te donijeli dokumentaciju kojom potvrđuju istinitost navoda.

„Ja sam Aleksandar Ninković, priveden sam zbog neovlaštenog korišćenja ličnih podataka na društvenoj mreži Facebook. Policijski inspektori su me presreli u mojoj ulici u kojoj živim i, umjesto u policijsku stanicu, odveli su me na obližnje banjalučko groblje, njih osam, gdje sam brutalno isprebijan, verbalno vrijeđan na račun mog djeteta, pljuvan, a u tom su se najviše isticali inspektori Ognjen Stijak i Srđan Radulović“, kaže naš prvi sagovornik.

I nakon demantija dvojice inspektora banjalučkog Centra javne bezbjednosti koje su svjedoci spomenuli u priči Radija Slobodna Evropa o policijskom zlostavljanju, žrtve ne odustaju od svojih iskaza. Naprotiv, ponudili su dokaze kojima potvrđuju svoje navode, a priču su spremni ponoviti pred nadležnim organima.

Dopis unutrašnje kontrole Ombudsmenu za ljudska prava kojim se potvrđuje da je Ninkovićeva prijava cijelo vrijeme bila u policiji
Dopis unutrašnje kontrole Ombudsmenu za ljudska prava kojim se potvrđuje da je Ninkovićeva prijava cijelo vrijeme bila u policiji
Nakon što je maltretiran – tučen i vrijeđan, Banjalučanin Aleksandar Ninković se u zakonskom roku obratio policiji da prijavi zlostavljanje.

„Drugog avgusta pismeno sam se žalio, na sugestiju pripadnika unutrašnje kontrole. Do dana današnjeg nisam dobio nikakav odgovor“, kaže Ninković.

Ninković je zlostavljanje prijavio prvo pripadniku unutrašnje kontrole koji ga je savjetovao da uputi i pismenu prijavu Birou za žalbe i predstavke građana pri MUP-u Republike Srpske. Biro se nalazi na istoj adresi na kojoj i unutrašnja kontrola, ali u policiji tvrde da Ninkovićevoj prijavi nisu mogli ući u trag.

Nakon što se oštećeni žalio i Ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, policija je poslala dopis toj instituciji u kojem se navodi da unutrašnja kontrola nije primila njegovu žalbu, ali da je prijava ipak završila u policiji.

„Daljim provjerama utvrđeno je da je imenovani dana 2.8.2013. godine, preko pisarnice MUP-a, uputio žalbu na rad pripadnika Centra javne bezbjednosti Banjaluka Upravi kriminalističke policije“ - navodi se u odgovoru unutrašnje kontrole ombudsmenu.

Ali bez odgovora je ostalo pitanje kako sporna žalba ni za gotovo dva mjeseca nije doputovala na pravu adresu, a unutar jedne te iste zgrade.

Nalaz iz KC Banjaluka nakon što je Ninković pretučen
Nalaz iz KC Banjaluka nakon što je Ninković pretučen
Osim prijave Aleksandra Ninkovića na postupanje nekoliko inspektora CJB Banjaluka koja, protivno navodima iz demantija inspektora, ipak postoji, oštećeni posjeduje i nalaz iz Kliničkog centra Banjaluka od 15. marta ove godine u kojem mu je dijagnostifikovano nagnječenje glave, lica i grudnog koša, hematom u predjelu desnog oka i hematom na lijevom uhu.

Slučajevi policijskog zlostavljanja u Banjaluci aktuelizovani su nakon izvještaja Komisije Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog postupanja u kojem se navodi da na području BiH osumnjičena i pritvorena lica najviše pritužbi imaju na rad policije Republike Srpske.

Direktor policije Gojko Vasić u izjavi za naš radio rekao je da se radi o izolovanim slučajevima.

„Na nivou godine ih bude u ukupnom MUP-u možda 20-30, svi se istraže i prema onima koji su prekoračili ovlaštenja, u skladu sa zakonom preduzimaju se disciplinske ili čak krivična odgovornost“, tvrdi Vasić.

U izvještaju Komisije Savjeta Evrope spominje se da kriminalistički inspektori banjalučkog Centra javne bezbjednosti i dalje koriste različite metode mučenja prilikom ispitivanja privedenih. Skreće se pažnja da policija RS nije ispravila probleme koje je Komisija identifikovala još tokom svoje posjete 2011. godine.

Tada je konstatovano da su najčešći oblici zlostavljanja osumnjičenih bili šamari, udarci rukama, nogama i tvrdim predmetima, a spominjalo se i stavljanje plastičnih kesa na glave osumnjičenih, nanošenje povreda elektrošokovima, pa i inscenirana pogubljenja.

Jedinica za profesionalne standarde MUP-a RS provela je u toku prošle godine unutrašnje postupke po 473 prijave, od čega je za manje od 40 utvrđeno da su osnovane i pokrenuti su disciplinski postupci.
XS
SM
MD
LG