Dostupni linkovi

Obama otkazao put u Aziju zbog blokade vlade



Američki predsednik Barak Obama potpuno je otkazao svoj put u Aziju planiran za iduću sedmicu zbog blokade vlade izazvane neusvajanjem godišnjeg budžeta, saopštila je sinoć Bijela kuća.

Obama je već bio skratio put sa predviđene četiri zemlje na dvije. Bijela kuća je ranije objavila da Obama neće moći da posjeti Maleziju i Filipine jer je djelimična blokada savezne vlade uticala na smanjenje osoblja potrebnog da ga organizuje.

U administraciji su se nadali da će predsjednik SAD moći da prisustvuje ekonomskim samitima u Indoneziji i Bruneiju ali on je odlučio da otkaže cio put i ostane u Vašingtonu kako bi nastavio vršiti pritisak na članove Kongresa da usvoje zakon o budžetu koji bi omogućio da ponovo prorade savezne ustanove.

"Otkazivanje ovog puta je još jedna posljedica toga što republikanci u Predstavničkom domu izazivaju blokadu vlade", rekao je u saopštenju predstavnik za štampu Bijele kuće Džej Karni.

On je rekao da je ova blokada mogla da se izbjegne a da sada onemogućuje aktivnosti zvaničnika da promovišu američki izvoz i američke interese u dijelu sveta koji je u brzom razvoju. Ruska štampa piše da je otpao i predviđeni susret Obame i Putina, na Baliju 7. oktobra.
XS
SM
MD
LG