Dostupni linkovi

SB UN traži bolji i humanitarniji pristup u Siriji



Petnaest zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN usvojile su jednoglasnu izjavu koja zahtijeva od Damaska da osigura bolji humanitarni pristup u Siriji.

Savjet traži od sirijskih vlasti da, kako se navodi, odmah poduzmu mjere uklanjanja prepreka za isporuku pomoći i da dopuste UN-ovim konvojima pomoći iz susjednih zemalja da pređu granicu.

Rusija, saveznica režima Bašara al-Asada, nije pristajala na prekogranični pristup jer bi tada pomoć stizala izravno do graničnih područja koje drži opozicija na sjeveru i istoku zemlje. Ali, ona nije blokirala tu predsjedničku izjavu koja je manje obvezujuća od rezolucije.

Ako ta izjava bude u potpunosti primijenjena, “moći ćemo stići do još dva miliona ljudi do kojih se mjesecima nije moglo”, rekla je šefica humanitarnih operacija UN-a Valerie Amor. Ona je dodala da će njihove operacije moći biti ubrzane uoči zime.

Pet miliona Sirijaca je raseljeno zbog rata, a sirijska vlada je smanjila broj viza za agencije i nevladine organizacije i odredila je stroge uslove za isporuku pomoći za područje pod kontrolom opozicije.
XS
SM
MD
LG