Dostupni linkovi

Netanjahu: Izrael neće dozvoliti nuklearno oružje Irana


Benjamin Netanjahu govori pred Generalnom skupštinom UN, 1. oktobar 2013.
Benjamin Netanjahu govori pred Generalnom skupštinom UN, 1. oktobar 2013.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je u utorak u Ujedinjenim nacijama da Izrael neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje, i da je Izrael spreman da, ako bude trebalo, deluje i sam.

"Izrael neće nikada dopustiti Iranu da stekne nuklearno oružje. Ako Izrael bude morao da deluje sam - delovaće sam", rekao je Netanjahu govoru na zasedanju Generalne skupštine UN.

Izrael to mora uraditi jer će mu budućnost biti ugožena ako Iran koji se, kako je Netanjahu rekao, zalagao za uništenje Izraela, bude imao nuklearno oružje.

Izraelski premijer je pozvao međunarodnu zajednicu da "zadrži pritisak" i sankcije Teheranu dok se ne bude osiguralo da je iranski nuklearni program "u potpunosti demontiran tako, da se to može proveriti".

On je ocenio da diplomatska ofanziva novog iranskog predsednika Hasana Rohanija tokom zasedanje Generalne skupštine UN predstavlja lukavstvo kako bi se Iran oslobodio sankcija dok nastavlja rad na nuklearnom oružju. Dodao je da je Rohani napravio strategiju za unapređenje nuklearnog programa Irana, prenosi Beta.

Netanjahu je rekao da svi iranski predsednici služe jednom te istom "nemilosrdnom režimu" u kojem glavnu reč vodi vrhovni duhovni vođa. Takođe je rekao da Iran podržava režim u Siriji koji je, kako je podvukao, upotrebio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda.
XS
SM
MD
LG