Dostupni linkovi

Merkel otvorena za razgovore o vladi sa socijaldemokratama



Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je zabeležila istorijsku pobedu na parlamentarnim izborima, izjavila je u ponedeljak da je "otvorena" za razgovore sa svojim protivnicima iz Socijaldemokratske stranke (SPD) radi formiranja vlade "velike koalicije".

“Imala sam prvi susret s predsednikom SPD-a Sigmarom Gabrielom. On je zamolio da se o tome najpre govori u rukovodstvu SPD-a u petak”, kazala je Merkel i ocenila da je to "sasvim razumljivo".

Konzervativci iz stranaka CDU i CSU osvojili su 41,5 odsto glasova, što je najbolji rezultat nakon nemačkog ujedinjenja 1990. godine. Oni će imati 311 mesta od 630 u novom donjem domu parlamenta Bundestagu.

Njihov aktuelni saveznik Liberalna partija (FDP) nije uspeo da pređe izborni prag od 5 posto. Merkel mora tražiti novog partnera koji bi mogao da bude SPD s osvojenih 25,7 posto glasova, koji će imati 192 poslanika.

Ona je već vladala sa SPD-m u svom prvom mandatu od 2005. do 2009.

Kancelarka je ipak naglasila da ne isključuje "druge kontakte" sa Zelenima, koji su drugi mogući partner za formiranje većine u Bundestagu s njihovih 8,4 posto glasova i 63 mesta.
XS
SM
MD
LG