Dostupni linkovi

Šef Liberala podnosi ostavku posle izbornog debakla



Šef Liberala (FDP), manje stranke u do sada vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel, Filip Rezler (Philipp Roesler) podneo je danas ostavku pošto njegova stranka na jučerašnjim saveznim izborima nije uspela da preskoči petoprocentni prag za ulazak u Bundestag.

FDP je osvojila samo 4,8 odsto glasova. To je najgori rezultat ove stranke od 1949. i znači da Liberali, prvi put posle Drugog svetskog rata, neće biti zastupljeni u nemačkom saveznom parlamentu.

Ova stranka je od 1949. vladala u više navrata, kako u koaliciji sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU), tako i sa Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD).

Liberali su prošle i pretprošle godine ispali i iz nekoliko pokrajinskih parlamenata. Demoskopi pred jučerašnje izbore nisu isključivali mogućnost da FDP zaista ne uđe u savezni parlament, a davali su im najviše između pet i šest odsto glasova, posle 14,7 na izborima pre četiri godine.

Novi šef Liberala biće najverovatnije šef ove stranke za Severnu Rajnu-Vestfaliju, političar mlađe generacije Kristijan Lindner (Christian).
XS
SM
MD
LG