Dostupni linkovi

Pad popularnosti Zlatne zore posle Fisasovog ubistva



Posle ubistva levičara i poznatog grčkog muzičara Pavlosa Fisasa, za koje je optužen pripadnik neonacističke stranke Zlatna zora, ta partija izgubila je na popularnosti u Grčkoj, pokazuju danas objavljeni rezultati anketa.

Prema rezultatima istraživanja instituta Ras, Zlatnu zoru sada podržava 5,8 Grka, što je za 2,4 odsto manje nego pre Fisasovog ubistva.

Mada je podržava manje potencijalnih glasača, Zlatna zora je i dalje treća najpopularnija stranka u Grčkoj - posle desničarske vladajuće Nove demokratije i Koalicije radikalne levice SIRIZA koje podržava 25,4 odnosno 19 odsto Grka.

Oko 77 odsto ispitanih veruje da treba što je pre moguće početi sa reformama u cilju borbe protiv "kriminalnih akcija" Zlatne zore, dok se tome protivi 21,1 odsto Grka.

Jorgos Rupakijas je u subotu zvanično optužen za ubistvo Pavlosa Fisasa, a policijski izvori su ranije saopštili da je optužni rekao da pripada grčkoj neonacističkoj stranci Zlatna zora.

Zlatna zora je potom negirala bilo kakvu povezanost sa optuženim, ali su ubrzo objavljene fotografije na kojima se vidi Rupakijas kako učestvuje u akcijama te stranke.
XS
SM
MD
LG