Dostupni linkovi

Kapetan Dragan se ponovo žali na izručenje Hrvatskoj



Advokati Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, koji je optužen za ratne zločine, žalili su se u ponedeljak protiv njegovog izručenja iz Australije u Hrvatsku. Oni su ukazali u žalbi da sudski postupak predugo traje.

Tadašnji australijski ministar unutarnjih poslova Džeson Kler (Jason Clare) odobrio je njegovo izručenje u novembru prošle godine nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem podnet 2005.

Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja po optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio komandant paravojnih formacija u tzv. Krajini 1991. i 1992.

Po optužnici koju je objavilo tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da njihovo ubijanje i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, odbacuje sve te optužbe. Međutim, Vrhovni sud Novog Južnog Velsa potvrdio je da je počinio ratne zločine mučenja i silovanja te da je priznao pokolj.

Vasiljković se nalazi u zatvoru od 2006., osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon čega je po odluci Vrhovnog suda ponovno uhapšen.
XS
SM
MD
LG