Dostupni linkovi

U Švajcarskoj referendum o ukidanju obavezne vojske


Švajcarski birači danas glasaju na referendumu o ukidanju obaveznog vojnog roka, a očekuje se da ova alpska zemlja neće prihvatiti evropski trend uvođenja profesionalne vojske, imajući u vidu ulogu koju armija igra u nacionalnom imidžu.

Rezultati anketa rađenih uoči referenduma pokazali su da će dve trećine birača, verovatno, odbaciti ukidanje obavezne vojske za koje se zalažu pacifisti, a podržale su levičarske partije.

Desnica, parlament i koaliciona vlada su protiv ukidanja obaveznog služenja vojske, navodi AFP.

Zemlje širom Evrope su ukinule obavezni vojni rok tokom dve decenije posle okončanja hladnog rata i pristalice kažu da Švajcarska treba da sledi njihov put.

Međutim oni koji su protiv promena tvrde da druge zemlje koje su ukinule obaveznu vojsku ne mogu da popune vojne redove, budući da je vojna služba postala samo još jedan izbor karijere, što ugrožava odbranu tih zemalja.

Švajcarska nije bila napadnuta još od početka 19. veka, mada je bilo masovne mobilizacije zbog dva svetska rata.

Vojna neutralnost je bila kamen temeljac njene odbrambene politike čitava dva veka, a vojnici na odsluženju vojnog roka su držali oružje kod kuće i učestvovali u spalisačkim operacijama ili obezbeđivali međunarodne samite.
XS
SM
MD
LG