Dostupni linkovi

Izglasano poverenje albanskoj vladi


Albanski poslanici izglasali su danas poverenje novoj vladi socijaliste Edija Rame, odnosom glasova 82 prema 55, posle debate koja je trajala 20 sati.

Rama je ranije obećao da će ubrzati integraciju zemlje u EU i obnoviti privredu.

S druge strane, desničarska opozicija, predvođena gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom, smatra da je reč o "neostvarivim obećanjima, istim onakvim kakve je Grcima nudio Papandreu", zbog čega će Rama "na kraju završiti kao on", prenela je agencija ANSA.

Predstavljajući program dvadesetočlane vlade početkom nedelje, Rama (49) je rekao da će se usredsrediti i na demokratske reforme, jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije.

Albanija se smatra jednom od najsiromašnijih evropskih zemalja, gde, prema zvaničnim statističkim podacima, oko 14,3 odsto od ukupno 3,2 miliona stanovnika živi sa manje od 1,5 dolara dnevno.

Stopa nezaposlenosti je dostigla 14 odsto, a javni dug 60 odsto BDP.

U novoj levo orijentisanoj vladi, sa Raminom Socijalističkom partijom na čelu, verovatno će biti pet ministara iz Socijalističkog pokreta za integraciju, manjeg koalicionog partnera čiji je lider bliski saveznik i predsednik parlamenta Ilir Meta.

U vladi, u kojoj su pretežno mladi ljudi, nalazi se šest zena.

Nova vladajuća koalicija odnela je ubedljivu pobedu na izborima 23. juna.
XS
SM
MD
LG