Dostupni linkovi

Savjet bezbjednosti UN o francuskoj rezoluciji o Siriji


Predstavnici pet država stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN razmatraće večeras francuski prijedlog rezolucije o Siriji, saopštili su diplomatski izvori bliski sjedištu UN u Njujorku.

Neimenovani izvor izjavio je za RIA "Novosti" da je za večeras planiran sastanak u Savjetu bezbjednosti na kojem će biti razmatran francuski prijedlog rezolucije za Siriju.

Francuska je juče počela bilateralne konsultacije o prijedlog rezolucije, kojom su utvrđeni uslovi pod kojima Sirija treba da stavi hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu i prihvati njihovo uništavanje.

U rezoluciji se od sirijskog režima zahtijeva da objelodani prave razmjere hemijskog programa, a u suprotnom je predviđeno da UN preduzme "ozbiljne mjere".

U prijedlogu se navodi da Damask snosni odgovornost za upotrebu hemijskog oružja u napadu 21. avgusta, iako stručnjaci iz UN zaduženi za istragu još nisu podnijeli izvještaj o ovom slučaju.

Situacija o Siriji biće na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova i državnog sekretara SAD Džona Kerija u Ženevi.
XS
SM
MD
LG