Dostupni linkovi

Mihajlović: Počinje primena sporazuma o energetici


Zorana Mihajlovic
Zorana Mihajlovic

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da od danas počinje primena sporazuma o energetici koji su Beograd i Priština postigli u Briselu.

"Za nas kao državu bilo je najvažnije da sever Kosova ima struju i da imamo energestku bezbednost", rekla je ministarka na proslavi deset godina rada Simensove fabrike generatora za vetroelektrane u Subotici.

Mihajlović je rekla da će Elektrokosmet postati snabdevač i distributer struje na severu Kosova i da će građani na tom području toj kompaniji plaćati struju.

Sporazum Beograda i Prištine o energetici podrazumeva i da će Elektromreža Srbije i kosovski KOST postići sporazum i da će zaposleni u trafo stanici Valač na severu Kosova ostati zaposleni u Elektromreži Srbije.

Regulatorne agencije Srbije i Kosova će međusobno priznati licence energetskih kompanija, dodala je ona.

Mihajlović je rekla da se kosovska strana obavezala da će ponovo povezati dalekovod na 110 kilovolti na trafo stanicu Valač na severu Kosova.

Mihajlović je rekla da Beograd i Priština još nisu razgovarali o pitanju vlasništva nad energetskim objektima i da je to ostavljeno za drugo vreme.
XS
SM
MD
LG