Dostupni linkovi

Sirijska opozicija osudila predlog Rusije



Opozicija u Siriji osudila je inicijativu Rusije da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu, ocenjujući da je reč o političkom manevru i još jednom zatražila snažan odgovor režimu Bašara el Asada.

"Poslednji poziv (ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova) je politički manevar i čini deo nepotrebnih odlaganja koje će samo povećati broj mrtvih i destrukciju među sirijskim narodom", navodi se u noćas objavljenom saopštenju Koalicije sirijske opozicije.

Lavrov je juče predložio da se sirjsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu i da se potom uništi.

Takav predlog podržao je predsednik SAD Barak Obama, a američki državni sekretar Džon Keri je ocenio da bi time mogla da se izbegne vojna intervencija protiv Sirije.

Sirijska opozicija, međutim, ostaje pri stavu da "kršenje međunarodnog prava" zahteva odgovarajući "snažan" odgovor međunarodne zajednice.

SAD su optužle sirijski režim da je 21, avgusta u blizini Damaska upotrebio hemijsko oružje, kada je poginulo više od 1.400 ljudi.

Zbog toga je Obama zatražio vojnu intervenciju protiv Sirije.

Glasanje u američkom Senatu o mogućim vojnim udarima na Siriju bilo je planirano za juče, ali je odloženo dok se ne završe razgovori o predlogu Rusije.
XS
SM
MD
LG