Dostupni linkovi

Obama: Intervencija i na Kosovu bila nepopularna, ali neophodna


Američki predsjednik Barak Obama uporedio je moguću intervenciju u Siriji sa intervencijom SAD i međunarodne zajednice na Kosovu, ocijenivši da je tada, kao i sada, takva akcija bila nepopularna među građanima Amerike, ali se pokazala kao opravdana.

"Intervencija na Kosovu je bila veoma nepopularna, ali mislim da je na kraju bilo pravilno što je do nje došlo i međunarodna zajednica može da bude zadovoljna što je zajedno u tome učestvovala", rekao je Obama nakon Samita G20 u Sankt Peterburgu.

Obama je rekao da zna da vojne intervencije SAD u dalekim dijelovima svijeta nisu popularne među njenim građanima. On je dodao da, iako ne želi da pravi analogiju sa Drugim svjetskim ratom, u Kongresu i američkoj javnosti nije bilo popularno i u vrijeme bombardovanja Londona da se podrži ulazak Amerike u sukob.

Predsjednik SAD je ponovio optužbe na račun sirijskog lidera Bašara al Asada zbog navodnog korišćenja hemijskog oružja, naglasivši da će narednih dana nastaviti da traži podršku Kongresa za vojnu akciju Amerike u toj zemlji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na to odgovorio da će njegova zemlja pomoći Siriji u slučaju napada.
XS
SM
MD
LG