Dostupni linkovi

Josipovićeva turneja po regiji potpora susjedima na putu ka EU


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Kosova Atifete Jahjaga, Priština, kolovoz 2013.
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Kosova Atifete Jahjaga, Priština, kolovoz 2013.
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović širi europsku priču regijom i pruža važnu potporu susjedima na njihovom putu u Europu - ocjenjuje Josipovićevu turneju po regiji izvrstan poznavatelj odnosa među državama bivše Jugoslavije Drago Hedl, novinar i komentator Jutarnjeg lista. Hedl podsjeća da, nakon Crne Gore, Makedonije i Kosova, hrvatski predsjednik nastavlja svoju regionalnu turneju idući mjesec, posjetom Srbiji.

„Radi se o jednoj važnoj turneji po zemljama regije, s obzirom na činjenicu da je Hrvatska od prije dva mjeseca članica Europske unije i da u tom smislu ima dosta razloga da sa svojim susjedima ostvari dobre kontakte, a to je, pretpostavljam, i bila misija predsjednika Josipovića“, kaže Hedl.

On će, kao što je poznato, idući mjesec (listopad) posjetiti i Srbiju i prvi put se službeno susresti s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, što bi, na neki način zaokružilo Josipovićev obilazak susjednih država, koje, kao što je poznato, sa Hrvatskom imaju različite odnose, od prilično nategnutih sa Srbijom u zadnje vrijeme, do posebno razvijenih s Makedonijom.

Događanja u Vukovaru i prosvjedi protiv ćirilice ne bi trebali biti razlog pogoršavanju odnosa na relaciji Beograd-Zagreb, smatra Hedl:

Drago Hedl
Drago Hedl
„Jer hrvatska država je uistinu učinila sve što je mogla u ovom trenutku, kad su stvari u Vukovaru počele izmicati kontroli. Dakle,Hrvatska nije odustala od uvođenja ćiriličnih, odnosno dvojezičnih natpisa u Vukovaru, ona na taj način pokazuje da je država koja provodi svoje zakone i pokazuje da je država koja drži do svojih zakona. Mislim da je to jedan dobar znak i dobar signal i ostalim zemljama u regiji koje na tom planu također mogu učiniti više nego što je urađeno. Mislim da bi predstojeći susret predsjednika Josipovića i Nikolića idući mjesec u Beogradu mogao pridonijeti da se sve te stvari bolje riješe“, ocjenjuje Hedl.

Odnosi među zemljama u regiji su specifični i Hrvatska, naglašava Hedl, sa svakom od tih zemalja ima posebne odnose:

„Hrvatska, naravno, ima posve drugačije odnose sa Srbijom, nego recimo s Kosovom i Makedonijom, ili BiH, ali u svakom slučaju, mislim da tu ima jako puno prostora da se svi ti odnosi poboljšaju jer bilo bi loše da razlike koje među njima postoje nadvladaju sve one zajedničke i dobre stvari koje su postojale u vrijeme dok smo još svi živjeli u istoj državi, dok smo se međusobno poznavali i uvažavali puno više nego danas“, kaže Hedl.

Hedl zaključuje da hrvatski predsjednik Josipović ima velik ugled u regiji i da se njegovi stavovi o problemima među susjedima uvažavaju.

„Mislim da je iznimno važno da će doći i do predstojećeg susreta sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem jer, kao što je poznato, oni su se zadnjih mjeseci dva puta susreli, ali to je bilo 'usput', kada je Hrvatska ulazila u EU i na Brdu kraj Kranja na jednom od regionalnih skupova. Dakle, ovo će biti njihov prvi službeni susret i prilika da se nadvladaju svi onih nesporazumi koji su nastali nakon prošlogodišnjeg izbora predsjednika Nikolića za predsjednika Srbije i određenih 'povijesnih problema' koji su se pojavili u odnosu na Nikolićeve ranije izjave i ranije ponašanje, ali on je sada legitimni predsjednik Republike Srbije i vrijeme je da se ti odnosi, koji su bili jako dobri između Josipovića i bivšeg srbijanskog predsjednika Tadića, nastave i dalje“, konstatira Hedl.
XS
SM
MD
LG