Dostupni linkovi

Srbija i Hrvatska odigrale nerešeno 1:1


Srbija-Hrvatska 1:1 rezultat je kojim su raspršene tanke nade ovdašnje javnosti i fudbalera Srbije da bi se nekim čudom mogli umešati u borbu za plasman na naredni Mondijal u Brazilu. Privedeno je ukupno 24 navijača, a meč je obeležilo uvredljivo skandiranje sa tribina gostima iz Hrvatske.

U potpunosti blokiran deo grada u kome se nalazi stadion, uz prisustvo većine od 4000 policajaca u opremi za razbijanje demonstracija uz podršku helikoptera iz vazduha, koji obezbeđuju utakmicu visokog rizika – u Srbiji proglašenu za meč godine, tako je nekoliko minuta uoči izlaska na teren igrača Srbije i Hrvatske izgledao prilaz beogradskoj Marakani.

Na kapijama stadiona čekajući da prođu rigoroznu kontrolu, koje nisu bili lišeni ni mnogobrojni novinari, belezimo raspolozenje dela navijača ispunjeno nacionalističkim nabojem, koji pravdaju tretmanom koji su na stadionu Maksimir u imali fudbaleri Srbije tokom martovske utakmice u Zagrebu.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
Direktan link

Navijača gostujuće hrvatske ekipe na tribinama nije bilo, osim zvanične delegacije koja je brojala 120 članova, s obzirom na dogovor uoči prethodne utakmice rivala u Zagrebu o recipročnim zabranama njihovog dolaska iz bezbednosnih razloga.
U skladu sa najavama, koje su dali pre početka utakmice, navijači su propratili i intoniranje himni. Hrvatska je propraćena salvama zvizduka.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:07 0:00
Direktan link

Posle nje usledila i himna Srbije:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:11 0:00
Direktan link

Zbog početne uzavrele atmosfere na tribinama, kojoj je pridodata i velika zastava nacionalnih boja Srbije na kojoj je ćiriličnim slovima ispisano ime grada Vukovara već u ranoj fazi utakmice reagovao je i zvanični spiker, zatrazivši sportsko navijanje bez vređanja protivnika.

Na samom terenu čvrsta borba dva protivnika i u prvom poluvremenu potpuno drugačija slika od martovske u Zagrebu kada je Srbija poražena od Hrvatske sa 2:0. Međutim, početkom drugog dela Hrvatska je povela golom Mandžukića čime je raspršila i teorijsku mogućnost Srbije da bi se mogla umešati u borbu za plasman na Mondijal u Brazilu.

Za Srbiju je Aleksandar Mitrović uspeo samo da izjednači. Do kraja meča više nije bilo golova, a po crveni karton dobili su igrači Hrvatske i Srbije Josip Šimunić i Nemanja Matić.

Euforija pred utakmicu

Pred meč Srbija – Hrvatska kod stadiona Partizana, nedaleko od Marakane, u petak je bila gužva pred blagajnom:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link

Nade su bile velike, a odgovor na pitanje da li je angažovanje 4.000 pripadnika snaga reda opravdano ili preterano, razlikovao se od toga da li ste ga postavili simpatizeru mllađe ili starije generacije.

“Preterane su. Nema gostujućih navijača i ne bi trebalo toliko policajaca da bude...”, kaže nam jedan mladić, dok čovek u pedesetim godinama, koji stoji do njega, kaže:

“Jeste potrebno, zbog sigurnosti, a i zbog sveta da vide da smo učinili za ovu utakmicu. Tako da je, po meni, to što je angažovano 4.000 policajaca, uredu.”

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pre utakmice je upozorio da će svi koji pokušaju da prave nerede, biti sankcionisani i da niko ne sme da se igra sa državom.

“Mi danas imamo test da li država funkcioniše ili ne. Oni koji misle da mogu da se igraju sa državom,d a krše zakon, da remete javni red i mir biće sankcionisani vrlo oštro, jasno i žestoko i tu nema neke velike priče”, rekao je Vučić, dok su ministri sporta dve zemlje, Vanja Udovičić i Željko Jovanović, iz Beograda su zajedno uputili poruke o fer-pleju.

Uoči utakmice, sa delegacijama oba Fudbalska saveza razgovarao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je rekao je da su ga čelni ljudi srskog i hrvatskog fudbala uverili da se može očekivati fer utakmica.

Predsednik fudbalskog saveza Hrvatske, Davor Šuker, upozorio je da će svaki mogući incident na Marakani skupo koštati oba saveza.

Da su upozorenja potrebna, svedoči slučaj sportskog novinara Milojka Pantića, čuvenog širom nekadašnje Jugoslavije.

“Ja sam ovih dana ustalasao patriotske duhove u Srbiji, jer sam za hrvatske novine izjavio da Hrvatska u Beogradu ima realne šanse da dobije, odnsono da čak i navijam da Hrvatska dobije, i sada su mene današnji tabloidi proglasili, maltene, izdajnikom nacije, kao da se rival u sportu pobeđuje viškom patriotizma, a ne viškom znanja. Nisu Hrvati nas izbacili sa svetskog prvenstva, nego smo mi sami sebe eliminisali”, rekao nam je Pantić koji ipak dodaje da uprkos takvoj atmosferi veruje da će večeras na stadionu biti drugačije. “Mislim da se u društvu ipak u manjini te kvazipatriote i da će atmosfera na stadionu to i pokazati", kaže Pantić.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG