Dostupni linkovi

Zapovjednik KOS-a: Ovčara i zločini u nadležnosti Hadžićevih vlasti


Aleksandar Vasiljević svjedoči u Hagu, 5. rujan 2013.
Aleksandar Vasiljević svjedoči u Hagu, 5. rujan 2013.
Na haškom suđenju bivšem vođi pobunjenih Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću, četverodnevni iskaz je dovršio bivši načelnik Uprave sigurnosti Jugoslavenske narodne armije, JNA – Aleksandar Vasiljević.

On je kao svjedok tužiteljstva sudu izjavio kako su za zločine dobrovoljaca na hrvatskom ratištu bile odgovorne Hadžićeve vlasti, kao i za sudbinu oko 200 zarobljenika koji su odvedeni iz vukovarske bolnice i pogubljeni na Ovčari, 20. studenog 1991. godine. Između ostalog, Hadžić i za taj zločin odgovara po zapovjednoj odgovornosti.

Tijekom iskaza bivšeg glavnog obavještajca KOS-a Vasiljevića mogli su se čuti detalji iz mnoštva intriga odnosa JNA s Krajinskim vlastima, dobrovoljačkim formacijama poput Arkanovaca, kao i s Državnom bezbjednosti Srbije. Vasiljević je opisao kako se sukobio s optuženim Hadžić nakon zauzimanja Vukovara, jer mu nije želio predati hrvatske zarobljenike koji su tada transportirani u logore u Srbiji.

Nakon što je Hadžićeva obrana ustvrdila da im je optuženi tada želio suditi, Vasiljević je podsjetio što se dogodilo s vukovarskim zarobljenicima na Ovčari, nakon što su prepušteni u ruke lokalne srpske Teritorijalne obrane.

„Jel proveden neki sudski postupak, za onih 200 na Ovčari? Pa da su osuđeni na smrtnu kaznu streljanjem? Pošto se govori da (Krajinske vlasti) imaju pravosudni sistem, da će se suditi najtežim zločincima. Eto neka su tih 200, ili neki broj koji je tamo bio – najteži zločinci. Jel' proveden sudski postupak prije toga? Jel' to bio neki prijeki sud, ako ništa drugo?“, ironično je reagirao svjedok na sugeriranje obrane.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:46 0:00
Direktan link

Budući da je obrana željela prebaciti odgovornost na JNA za procesuiranje ratnih zločina dobrovoljaca, kao i događaja u Vukovaru Vasiljević se tome žestoko usprotivio, napominjući da je bivša vojska samo pomagala Hadžićeve vlasti, koje su vodile glavnu riječ na pobunjenom području.

Tijekom iskaza je inače spomenuo kako je Hadžić i njemu prijetio smrću jer mu nije htio predati hrvatske zarobljenike iz Sremske Mitrovice, opisujući pri tom odnos optuženog prema JNA u to vrijeme.

„On je uvijek imao jedan negativan stav prema pripadnicima JNA. Mogu podsjetiti kome se sve zahvalio po završenim dejstvima u Vukovaru. JNA nije tada spomenuo u tim zahvalnostima, zahvalio se organima Srbije, valjda je mislio na MUP Srbije“, naveo je svjedok.

(VIDEO: Nakon zauzimanja Vukovara Hadžić traži od JNA zarobljene)


Vasiljević (75) je inače kao zapovjednik KOS-a optužen od hrvatskih vlasti za ratne zločine protiv zatočenih hrvatskih civila koji su odvedeni 1991. godine u više zatočeničkih objekata u Srbiji. U optužnici su navedena 19 imena osoba preminulih nakon iživljavanja isljednika, dok je lista preživjelih s trajnim posljedicama zlostavljanja - poduža. Na suđenju Hadžiću, Vasiljević je pak sugerirao kako je upravo on spasio tisuće zarobljenih Hrvata time što ih nije želio predati u ruke optuženog, govoreći pri tom o logorima, kao sabirnim centrima.

Kao idući svjedok tužiteljstva, iskaz je dao psihijatar Mladen Lončar, jedan od bivših hrvatskih zatočenika logora Begejci u Srbiji. On trenutno u Hrvatskoj vodi program psihosocijalne pomoći stradalnika rata, koji se bavi s traumama žrtava, poput PTSP-a i posljedica seksualnog zlostavljanja.

Inače je tužiteljstvo, koje Hadžića tereti za ratne zločine progona nesrpskog stanovništva kao bivšeg premijera takozvane SAOSlavonija, Baranja i Zapadni Srem - pri kraju izvođenja dokaza, nakon čega će uslijediti pauza i priprema dokaznog procesa obrane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG