Dostupni linkovi

Konstantinović bez priznanja u Subotici: Filozof žrtva politikantstva


Radomir Konstantinović
Radomir Konstantinović
Ni dve godine otkako je umro, filozof i književnik Radomir Konstantinović u rodnoj Subotici nije dobio priznanje za svoj rad. Zvanje „Počasnog građanina“, koje se dodeljuje svakog 1. septembra, izmaklo mu je ovog puta zbog stranačkih preglasavanja u Skupštini grada.

Nadležna Opštinska komisija je pored Konstantinovića predložila i bivšeg subotičkog sudiju Nacu Zelića. Prema utvrđenoj proceduri, planirano je da oba kandidata budu izglasana “u paketu”, no do neslaganja među odbornicima je došlo zbog Zelića, jer su se njegovom imenovanju za “Počasnog građanina” usprotivili predstavnici Bunjevaca i još nekoliko političkih partija.

Zamenik subotičkog gradonačelnika Blaško Stantić naglašava da je Konstantinoć pao kao kolateralna šteta politikantstva.

“Mislim da to nije bilo dobro od strane stranaka u parlamentu, pogotovo što se više vodilo računa o prebrojavanju krvnih zrnaca – koje je nacije i vere Naco Zelić, nego šta je učinio za ovaj grad”, kaže Stantić.

Na naše pitanje, koliko se promoviše delo Radomira Konstantinovića u Subotici, zamenik gradonačelnika odgovara:

“On je zaslužni pisac i filozof, koji je doprineo Subotici svojim pripovetkama i verujem da zaslužuje prizanja, makar i posthumno.”

Ovo nije prvi put da je pisac “Filozofije palanke” predložen za počasnog građanina Subotice. Podsetimo, 2005. godine članovi Komisije za dodelu gradskih priznanja nisu ni čuli za Konstantinović, inače jednog od najvećih ovdašnjih savremenih mislilaca.

U oktobru prošle godine subotički gradonačelnik Modest Dulić je na jednoj tribini posvećenoj delu Radomira Konstantinović podržao ideju da se ovom filozofu dodeli zvanje “Počasnog građanina”. Sociolog Mirko Đorđević, jedan od predlagača Konstantinovića za ovo priznanje, ne krije da je neprijatno iznenađen ovakvim ishodom.

“Na momente se činilo, ja spadam u te, da postoji opšta saglasnost da on zaslužuje priznanja najvišeg reda, osobito otkad ga je pomenuo čak i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Pokazalo se, međutim, da su otpori dosta veliki. To su u principu otpori palanačkog duhajednoj misli koja predstavlja fenomenologiju tog palanačkog duha jednoj misli koja je na maestralan način pokazala sve one slojeve konzervativizma u srpskom društvu”, ističe Đorđević.

Nakon ovog slučaja, u subotičkoj gradskoj vlasti ističu da bi mogla biti izmenjena procedura za dodelu priznanja pa će se najverovatnije o svakom kandidatu odlučivati ponaosob.

Do tada, Subotica će biti grad u kojem ne postoji nijedan trag da je u njemu rođen autor kapitalnog filozofskog dela 20. veka u bivšoj SFRJ.
XS
SM
MD
LG