Dostupni linkovi

Sapunica sa sucem zviždačem: Suci protiv konzultacije sa Šešeljom


Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala
Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala
U srijedu je objavljeno medijima da su suci Flavija Latanci (Flavia Lattanzi) i Žan Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti) uputili interni memorandum potpredsjedniku suda Carmelu Agiusu u kojem su se usprotivili njegovom nalogu o konzultaciji sa Šešeljom u vezi nastavka suđenja.

"Smatramo da ste u pravu što se tiče Vašeg ovlaštenja da imenujete drugog suca koji će zamijeniti Harhoffa. Međutim kada je riječ o tome treba li odložiti to imenovanje dok ne budu obavljene konzultacije s optuženim, ne dijelimo Vaše mišljenje, pošto je pravilom 15 Pravilnika implicitno predviđeno da sva pitanja koja se tiču postupka rješava Vijeće u svom novom sastavu", usprotivili su se suci iz Šešeljevog slučaja da se optuženog uključi u odlučivanje o nastavku svog postupka.

No pri tom su ipak napomenuli da je s imenovanjem novog suca umjesto Harhoffa najbolje sačekati, dok se komisija koja ga je smijenila sa slučaja ne izjasni o zahtjevu za razmatranjem te odluke.

Nakon što je Haški sud odobrio zahtjev vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja - da isključi suca Frederika Harhoffa iz svog procesa, naloženo je preostaloj dvojici sudaca da se „konzultiraju s optuženim“ o tome – hoće li on da se suđenje nastavi sa zamjenskim sucem ili želi ponavljanje procesa.

Odluku o konzultiranju sa Šešeljem koji bi trebao odlučiti o nastavku svog procesa koji je započeo 2007.godine, potpisao je potpredsjednik Haškog suda Carmel Agius.

Budući da je u pritvoru bez presude već 10 godina od dobrovoljne predaje 2003. godine, Šešelj koji se brani sam, sigurno će uskoro iskoristiti tu činjenicu da traži obustavu postupka, zbog narušavanja prava na ekspeditivno suđenje.

U isto vrijeme sudac zviždač Harhoff, koji se našao na udaru svojih kolega odobravanjem Šešeljevog zahtjeva, zatražio je pojašnjenje odluke tročlanog sudskog vijeća i razloge isključivanja iz procesa, neposredno pred donošenje prvostupanjske presude najavljene za listopad ove godine.

Pojašnjenje nije zatražio samo on, već i haško tužiteljstvo, kao i preostalo dvoje sudaca iz suđenja Šešelju - sutkinja Flavija Latanci i Žan Klod Antoneti .

Tužiteljstvo je u zahtjevu za preispitivanjem te odluke naglasilo da su dvojica, od ukupno tri suca, odluku o pristranosti Harhoffa donijeli zbog jasnih grešaka u zaključivanju.

Sudac Hahoff povrijeđen „osobno i profesionalno“

Podsjećamo, sudac Harhoff, za čije izuzeće je Šešelj uputio zahtjev, uputio je prije tri mjeseca privatno pismo na više adresa prijatelja i suradnika, izražavajući zabrinutost zbog smjera kojim predsjednik Haškog suda Theodor Meron vodi završnicu međunarodnog procesuiranja po zapovjednoj odgovornosti, kao i za udruženi zločinački poduhvat.

Harhoff je prenio glasine sa suda prema kojima je Meron pod utjecajem izraelsko-američkog vojnog lobija nagovarao ostale suce da donesu oslobađajuće presude za zapovjednu odgovornost kako bi umanjio mogućnost budućih procesuiranja vojnih zapovjednika. Poput zadnje u nizu, prvostupanjske oslobađajuće presude bivšim šefovima srbijanskog DB-a Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.
Frederik Harhoff
Frederik Harhoff

Zahtjev za isključenjem Harhoffa zbog pristranosti o zapovjednoj odgovornosti, za koju on također odgovora zbog zločina dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, BiH te Vojvodini, optuženi Šešelj je inače podnio sucu Meronu. No on se isključio iz slučaja, budući da se u njemu spominje kao jedan od aktera kontroverzi iznesenih u pismu koje je Šešelju poslužilo kao navodni dokaz pristranosti Harhoffa te prebacio vrući kesten kod potpredsjednika suda Carmela Agiusa.

On je pak u utorak odložio imenovanje novog suca u slučaju Šešelj sve dok se preostali suci Antoneti i Latanci ne konzultiraju s optuženim o tome hoće li se postupak ponoviti ili nastaviti.

U isto vrijeme Harhoff je zatražio od sudskog vijeća koje je odlučilo da je pristran „pojašnjenje odluke“, ističući da se prilikom njezinog donošenja „nisu uzele u obzir sve informacije o slučaju“ što je obavezno prema pravilima. Odnosno, da nije razmotren njegov stav o slučaju, kao ni stav predsjedavajućeg suca iz Šešeljevog raspravnog vijeća.

„Odluka da me se diskvalificira sa suđenja Šešelju direktan je udar na moju osobnu i profesionalnu predanost ovom Tribunalu kao suca“, naveo je u zahtjevu Harhoff, tražeći razmatranje i njegovog stava te informacija s kojima raspolaže - pri donošenju odluke o pristranosti i isključenju.

„Također, rado bih stao pred Vijeće i pitao za pojašnjenje ove odluke“, zatražio je suočavanje s kolegama prvi sudac zviždač u povijesti Haškog suda (ICTY, Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju).
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG