Dostupni linkovi

Josipović: Razgraničenje na Prevlaci možda i pred sudom


Ivo Josipovic
Ivo Josipovic

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović nije danas isključio mogućnost da Crna Gora i Hrvatska potraže rešenje za granicu na poluostrvu Prevlaka kod Herceg Novog i pred medjunarodnim sudom u Hagu.

Nakon razgovora sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, Josipović je kazao da Prevlaka nije vruće političko pitanje u crnogorsko-hrtvatskim odnosima, ali je potvrdio da dve zemlje imaju različiti stav o tom pitanju.

Ako, po rečima Josipovića, medjusobno ne postignu saglasnost o granici na Prevlaci, onda će se Crna Gora i Hrvatska obratiti za pomoć medjunarodnom sudu u Hagu.

Vujanović je, takodje, novinarima rekao da pitanje granice na Prevlaci ne opterećuje medjudrzavne odnose Crne Gore i Hrvatske.

On je podsetio da se Prevlaka od 2002. godine nalazi pod privremenim režimom uprave i da dve zemlje nemaju nikakvih nesporazuma u vezi sa time.

Prevlaka je usko poluostrvo kod Herceg Novog o čijem političko-administrativnom statusu u prošlosti postoje protivrečni stavovi.

Na Prevlaci je nakon rata početkom 90-tih godina prošlog veka, uspostavljen privremeni režim upravljanja, a zvaničnici Crne Gore i Hrvatske su ranije više puta istakli da to rešenje u praksi sasvim dobro funkcioniše.
XS
SM
MD
LG