Dostupni linkovi

Evropski lideri na Bledu: Kakva treba da bude budućnost EU


Najveći međunarodni događaj u Sloveniji, Bledski strateški forum, osmi po redu, okupio je preko 400 učesnika, među kojima su italijanski premijer Enriko Leta, predsednik Austrije Hajnc Fišer, kao i brojni političari, biznismeni, zvaničnici i stručnjaci visokog ranga.

U svetlu promena u Evropi, neki učesnici Foruma diskutovali su na panelu, na kojem su se najviše isticali Fišer, Leta i slovenački predsednik Borut Pahor - nudeći svoje vizije šta Evropa treba da čini i kakva bi trebalo da bude, prenosi Tanjug.

Pahor je ponovio da želi stvaranje Sjedinjenih Država Evrope i napomenuo da je "veoma važno da svi lideri imaju jasne i čvrste ideje o budućnosti Evrope".

S Pahorom se složio italijanski premijer Leta, rekavši da je potrebno "više Evrope", ali i da ona mora da postane odlučnija.

"Gubimo milijarde zbog lošeg tajminga u odlučivanju", ocenio je Leta.

Austrijski predsednik Fišer saglasio se da je Evropskoj uniji potrebno više doslednosti, kao i da narodima treba dati više ovlašćenja, ali je upozorio da ishitreni, krupni koraci ne bi bili dobro rešenje.

"Ima više šansi da pogrešimo, ako ne idemo korak po korak", rekao je Fišer.

Iznoseći svoju viziju evropske budućnosti, austrijski predsednik naglasio je da u njoj centralnu ulogu treba da igra mir, uz poštovanje ljudskih prava i dobrobiti država.

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec, ponovio je mišljenje svojih kolega da se EU suočava s velikim izazovima, dodajući da Evropa "nije bila u tako teškoj poziciji još od Drugog svetskog rata".
XS
SM
MD
LG