Dostupni linkovi

AI: Dačić da podrži Paradu ponosa



Organizacija Amnesti Internešenel (Amnesty international) upozorila je vlasti u Sribiji i premijera Ivicu Dačića da još nisu odobrili održavanje Parade ponosa krajem septembra u Beogradu i organizatori nisu dobili jasna uveravanja da, za razliku od prethodnih 2009., 2011. i 2012., ovogodišnja neće biti zabranjena, izjavila je za Radio Slobodna Evropa stručnjak Amnestija Šon Džouns.

“Tražimo punu podršku vlasti Paradi ponosa, konkretno da Ministartsvo unutrašnjih poslova sarađuje sa organizatorima, kako bi ta manifestacija bila adekvatno obezbeđena i da u to budu uključene sve struktire vlasti.. Nadamo se da radi zaštite ljudskih prava u Srbiji, a pogotovo LGBT zajednice vlasti neće ponovo zabraniti Paradu ponosa. Ako postoje opravdane pretnje po organizatore i učesnike, obaveza Ministartsva unutrašnjih poslova je da to istraži i osumnjičene privede pre kraja septembra”.

Za ovogodišnju Paradu ponosa je predviđeno niz manifestacija od 20.-29. septembra i šetnja centrom grada 28. Septembar.

Vlasti u Srbiji još nisu dale jasne garancije da će delu svojih građana – pripadnicima LGBT populacije omogućiti poštovanje osnovnih ljudskih prava.
XS
SM
MD
LG