Dostupni linkovi

SAD očekuju rasvjetljavanje afere "Crne trojke"


Brajuško Brajušković
Brajuško Brajušković
Afera „Crne trojke“ ne prestaje da zatrpava crnogorsku javnost novima akterima, detaljima, kontradiktornim informacijama. Da po svom značaju prevazilazi okvire unutrašnjih razračunavanja i namirivanja računa pokazuju poruke sa adrese Američke ambasade u Podgorici i predstavnika Evropskog parlamenta koji traže od nadležnih organa da slučaj ispitaju do kraja a u međuvremenu zaštite incijatora afere, bivšeg policajca Brajuška Brajuškovića.

SAD očekuju da crnogorska policija i tužilaštvo detaljno istraže sve navode o potojanju takozvanih crnih trojki, o kojima je govorio bivši policajac Brajuško Brajušković.

Na pitanje novinara lista Dan da komentariše tvrdnje Brajuškovića o navodnoj umiješanosti policijskih i državnih funkcionera u organizovana prebijanja kritičara vlasti, kao i njegovu izjavu da će se vezati ispred zgrade Američke ambasade dok ne dobije punu zaštitu, portparolka Ambasade Šeli Siver odgovorila je kako Sjedinjene Države očekuju da policija i tužilaštvo detaljno istraže sve te navode i očekuju od Vlade da zaštiti sve one koji imaju legitiman razlog da budu zabrinuti za svoju bezbjednost.

U isto vrijeme i poslanik Evropskog parlamenta i član Potkomiteta za bezbjednost i odbranu Georgi Šopflin rekao je istom listu kako i Evropska unija očekuje istragu o tome da li je bilo zloupotrebe javnih ovlašćenja u državi koja je u procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Iako je u centru afere njegov savjetnik za bezbjednost Veselin Veljović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u srijedu je u Kolašinu izjavio kako o aferi zna koliko i novinari i pozvao tužilaštvo da odradi svoj dio posla:

"Očekujem da će tužilac ažurno i maksimalno detaljno ispitati taj slučaj i da se krajnje odgovorno i maksimalno nepristrasno saopšti stav tužioca. Pred zakonom su svi građani jednaki i zakon je jedan za sve", rekao je Vujanović.

Do sada su saslušani oni koji su o aferi progovorili kao i stvarne i potencijalne žrtve, dok policijski čelnici koji su navodno bili organizatori trojki za premlaćivanja kritičara režima još nisu dobili poziv za razgovor u policiji ili tužilaštvu.

Jedan od njih, Veselin Veljović, izjavio je za Dnevne novine kako poziv za saslušanje od tužilaštva još nije dobio ali da ga očekuje.

Na pitanje da li misli da su vlast u Crnoj Gori i njeni državni organi ozbiljno shvatili pozive sa inostranih adresa da se afera „Crne trojke„ do kraja rasvjetli, kao i nedavno upozorenje izvjestioca Evropskog parlamenta Jelka Kacina da nadležne institucije moraju profesionalno istražiti taj slučaj koji može imati značajne posljedice po evropske integracije, Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje odgovara:

"Sada već postaje jasno da se kako dublje ulazimo u pregovarački proces crnogorske institucije suočavaju sa sve vidljivijim problemima u osnovnom funkcionisanju čiji je osnovni uzrok u neprimjerenom političkom uticaju. Oni jednostavno ne mogu da proizvedu očekivane mjerljive rezultate u svom radu. Ja nemam sumnje da se sve međunarodne opomene u vlasti ozbiljno shvataju ali se još ozbiljnije shvata da ona nose ograničenja postojećih monopola moći i zloupotrebe iste a tome se daje prioritet jer to se prosto ne predaje lako bez žrtava. Međutim, tu nema više nazad. Prošlo je vrijeme kada se upsjeh bilježio usvajanjem strategija planova i zakona. Sada se traže rezultati u praksi a to uključuje efikasne istrage bez političkog uticaja i procesuiranje svih onih za koje postoje indicije da su umiješani u nezakonite radnje, bez obzira koju funkciju imaju", ocjenjuje Daliborka Uljarević.

Afera „Crne trojke“ otvorila je staru pričo o prebijanju urednika lista Dan Duška Jovanovića 2000. godine. Osoba koja se predstavila kao specijalac, Jovanoviću je prije njegovog ubistva 2004. godine uputila pismo u kome su navedena imena navodnih batinaša, pripadnika Specijalne jedinice crnogorske policije.

Pismo je listu Vijesti juče dostavio brat pokojnog Jovanovića, Miodrag Jovanović, prema čijim saznanjima je batinašima rukovodio upravo Brajuško Brajušković, koji je pokrenuo aferu. Brajušković je to negirao, oštro odbacujući da je učestvovao u bilo kom dijelu akcije prebijanja Duška Jovanovića. Tako je javnost i dalje prepljavljena novim pojedinostima, oprečnim informacijama, sve više aktera se pojavljuju, sve žešće optužbe se razmjenjuju.

Da li to za posljedicu ima sračunatu konfuziju i zbunjivanje javnosti koja se udaljava od onoga što je istina i stvarna pozadina afere?

"Naravno da ima i plodno tlo je svakako vrlo podijeljena medijska zajednica u Crnoj Gori koju je vrlo lako instruirati u tom pravcu", smatra Daliborka Uljarević
XS
SM
MD
LG