Dostupni linkovi

Zapad: Napad na Siriju biće kratak i oštar


Krstareće rakete
Krstareće rakete

Vojna intervencija Zapada u Siriji može se očekivati u idućih nekoliko dana. Američki i evropski zvaničnici rekli su da će napad biti kratak i oštar, moguće izveden u cijelosti krstarećim raketama, piše agencija Reuters, prenosi HRT.hr.

Američki ministar odbrane Chuck Hagel izjavio je da su američke vojne snage spremne za intervenciju u Siriji ako to predsjednik Barack Obama odluči. Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da je njegova zemlja spremna kazniti odgovorne za hemijski napad u Siriji. Britanski parlament zasjedaće u četvrtak kako bi razmotrio moguće opcije, a premijer David Cameron rekao je da britanski odgovor na navodnu sirijsku upotrebu hemijskog oružja ne znači i uključenje u rat na Bliskom istoku.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael nije uključen u građanski rat u Siriji, ali da će snažno odgovoriti na pokušaje da ga se napadne. Njemačka je kazala da će odobriti eventualnu akciju ako se potvrdi upotreba hemijskog oružja, a Zapadu se pridružila Turska, članica NATO-a porukom da je spremna sudjelovati čak i bez odobrenja UN-a.

Sirijske saveznice, Rusija i Kina, oštro se protive vojnoj intervenciji tvrdeći da bi ona izazvala katastrofalne posljedice na Bliskom istoku. Svjesne da bi im dvije stalne članice mogle vetom u Savjetu bezbjednosti UN-a blokirati pokušaj da ozakone vojni napad na Siriju, Sjedinjene Države i njezine saveznice traže za njega drugi pravni okvir - navodi u svojoj analizi Reuters. Ova agencija podsjeća da je Amerika i u prošlosti intervenisala bez odobrenja Savjeta bezbjednosti, pri čemu je najpoznatiji slučaj Kosova, te bi to mogla učiniti ponovno.
XS
SM
MD
LG