Dostupni linkovi

Ministar odbrane SAD: Vojska spremna, u Siriji upotrebljeno hemijsko oružje


Ratna zbivanja u Siriji, avgust 2013.
Ratna zbivanja u Siriji, avgust 2013.
Američki ministar odbrane Čak Hejgel rekao je u intervjuu za BBC da je očigledno da je protiv sirijskog naroda upotrebljeno hemijsko oružje, i da će obaveštajni podaci potvrditi da to nisu uradili pobunjenici.

“Za to je odgovorna sirijska Vlada”, rekao je Hejgel.

“Na rapolaganju su nam razne opcije. Ministarstvo odbrane je spremno da sprovede neke od njih u delo; ako dođe do toga uradićemo to u koordinaciji sa našim partnerima u svetu.“

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da je predsednik SAD Barak Obama nastavio da razmatra opcije za odgovor i dodao da "još ništa nije odlučeno".

Francuski predsednik Fransoa Oland je u utorak poručio da je ova zemlja "spremna da kazni one koji su doneli gnusnu odluku da gasom otruju nevine ljude".

Britanski list "Gardijan" objavio je da su ratni avioni i vojni transporteri počeli da pristižu u britansku vojnu bazu na Kipru, oko 250 kilometara od sirijske obale, što bi mogao da bude znak priprema za vojni udar na sirijski režim.

Istovremeno su, kako prenosi Rojters, zapadne sile nagovestile sirijskoj opoziciji da se u narednim danima mogu očekivati udari, a opozicija je predala spisak potencijalnih meta.
Čak Hejgel
Čak Hejgel

S druge strane, sirijski ministar spoljnih poslova zapretio je da će se ta zemlja braniti oružjem koje će iznenaditi svet ako bude napadnuta.

Glavni sekretar Arapske lige Nabil El Arabi rekao je na sastanku ove organizacije u Kairu kako svet posmatra najnovija zbivanja u Siriji i da je svestan, kako je rekao, odvratnog zločina zbog upotrebe hemijskog oružja u napadu na predgrađe Damaska 21. avgusta.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije prethodno je pozvalo SAD i međunarodnu zajednicu na "oprez i strogo poštovanje međunarodnog prava".

"Pokušaji da se zaobiđe Savet bezbednosti UN i opet stvore veštački i nezasnovani izgovori za vojnu intervenciju u tom regionu, stvoriće nove patnje Siriji i imaće katastrofalne posledice za druge zemlje Bliskog istoka i severne Afrike", kazao je portparol Aleksandr Lukaševič.

Šef američke diplomatije Džon Keri izjavio je da je upotreba hemijskog oružja u napadu na predgrađe Damaska 21. avgusta "neporeciva" i da je “moralno skaradna”, optužujući sirijskog predsednika Bašara el Asada da je uništavao dokaze.

Međunarodnu akciju je u utorak zatražio i australijski premijer Kevin Rad (Rudd).

“Ne verujem da svet jednostavno može da zatvori oči na činjenicu da je hemijsko oružje upotrebljeno protiv civila i da je tom prilikom umrlo više od 300, a oko 3.600 lica hospitalizovano. Ako okrenemo glavu i kažemo da akcija u ovom slučaju ne bi bila u skladu sa našim delovanjem u nekoj drugoj situaciji, onda bismo izgubili moralno pravo da pošaljemo jasnu poruku svakoj autokratiji u svetu koja bi razmišljala da u budućnosti upotrebi hemijsko oružje”, kazao je Rad.

Velika Britanija priprema planove za moguću vojnu akciju, izjavio je portparol premijera Dejvida Kamerona, dodajući da, međutim, nikakva odluka još nije doneta. Kameron je za četvrtak sazvao britanski parlament radi debate o eventualnoj vojnoj intervenciji.

On je u utorak naglasio kako bilo kakva vojna akcija protiv Sirije mora da bude ograničena i ne sme da ima za posledicu uvlačenje u širi bliskoistočni konflikt.

Istovremeno, sirijski ministar inostranih poslova Valid Mualem je rekao da će se njegova zemlja braniti u slučaju zapadne vojne intervencije.

“Na raspolaganju su nam dve opcije: da se predamo ili da se branimo sa onim sa čim raspolažemo. Druga opcija je najbolja: branićemo se”.

On je upozorio da će eventualni napad SAD na Siriju pomoći al Kaidi.

Bivši britanski premijer Toni Bler (Tony Blair) je istakao da ako Zapad ne interveniše u cilju podrške slobodi i demokratiji u Egiptu i Siriji, Bliski istok će se suočiti sa katastrofom.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Antonio Guteres rekao je u utorak da je iz Sirije zbog građanskog rata izbeglo skoro dva miliona ljudi.

Guteres je u Bagdadu rekao da bi Sirija mogla biti na "ivici provalije".
XS
SM
MD
LG