Dostupni linkovi

Fabijus: Odluka o reakciji na Siriju narednih dana



Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je za radio "Europe 1" da će odluka o tome kako ragovati na navode o upotrebi hemijskog oružja u Siriji biti doneta narednih dana.

Upitan o mogućoj "reakciji silom" posle sumnji da je režim sirijskog predsednika Bašara al Asada 21. avgusta koristio hemijsko oružje protiv civila u predgrađu Damaska Fabijus je rekao da odluka o tome "još nije doneta".

"Sve opcije su otvorene. Jedinu opciju koju ne mogu da zamislim bila bi da se ne uradi ništa".

On je rekao da je "očigledno" da je iza tog "masakra režim Bašara al Asada". Takođe je rekao da treba "odmeriti reakcije, i delovati istovremeno odlučno i hladnokrvno i odluku o tome treba doneti u narednim danima".

Upitan o mogućnosti da se zaobiđe Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija gde Rusija i Kina blokiraju svaku osudu on je odgovorio "u nekim okolnostima, ali treba jako paziti naravno jer postoji međunarodno pravo".

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg danas je ocenio da je "moguće" reagovati na upotrebu hemijskog oružja u Siriji bez potpunog jedinstva Saveta bezbednosti UN, ali nije hteo da spekuliše o tome kakva bi bila reakcija.
XS
SM
MD
LG