Dostupni linkovi

Tiho gušenje Radio televizije Vojvodine


Logo RTV Vojvodine
Logo RTV Vojvodine
Radio televizija Vojvodine je saopštenjem potvrdila naše informacije da, uprkos teškoj finansijskoj situaciji, ova medijska kuća nastavlja sa emitovanjem programa i posle prvog septembra.

"Rukovodstvo tog javnog medijskog servisa saopštava da se krajnjim naporima i zalaganjem zaposlenih održava kontinuitet emitovanja i radijskog i televizijskog programa. I pored toga što je Radio-televizija Vojvodine u najtežoj finansijskoj situaciji od njenog nastanka, program se emituje po utvrđenim planovima.

Imajući u vidu da je priliv prihoda od pretplate, tokom avgusta, gotovo prekinut, menadžment Radio-televizija Vojvodine izražava očekivanje da će Vlada Republike Srbije, u najkraćem roku, obezbediti rešenje, kojim će se proizvodnja programa u tom javnom servisu osigurati, pod istim uslovima, kao i u Radio-televiziji Srbije.", stoji u saopštenju RTV-a.

Ovo saopštenje je izdato nakon spekulacija u medijima da će Radio – televizija Vojvodine od septembra prestati da emituje program osim informativnih emisija.

Radio - televizija Vojvodine je u teškom finansijskom stanju. Osim neredovne isplate plata i problema sa plaćanjem doprinosa, radnicima sada fale i osnovne stvari za rad. Nema papira, fali i gorivo, pa je tako terenski rad novinara pod znakom pitanja. Kuća ima dugove za režije tesko ispunjava i druge finansijske obaveze.

Redukcija programa je predviđena ali ne u toliko drastičnoj meri koliko je to prezetovano u javnosti. Razlog tome je što važeći medijski zakoni ne dozvoljavaju javnim servisima drastičnu redukciju programskih sadržaja.

Javni pokrajinski medijski servis emituje program na deset jezika. Zbog toga će eventualne promene u programskoj šemi dovesti i do problema u informisanju na jezicima nacionalnih manjina.

Predsednik izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nedim Sejdinović kaže da situaciju u ovoj medijskoj kući treba posmatrati u širem kontekstu.

Nedim Sejdinović
Nedim Sejdinović
"Država je sve učinila što samim aktivnim što pasivnim položajem da Javni servis Vojvodine dođe na prag opstanka. Moje mišljenje je da je to zapravo deo jedne šire strategije poništavanja vojvođanske autonomnosti, jer je RTV jedna od ključnih institucija na kojima vovjođanska autonomnost počiva", smatra Sejdinović.

Predsednik pokrajinskog Skupštinskog odbora za informisanje Dušan Jakovljev kaže za Radio Slobodna Evropa da problem RTV-a vuče korene još iz devedesetih.

"Poslaničke grupe, naravno u detaljima se razlikuju, ali ako govorimo o skupštinskoj većini ili o Odboru za inforimsanje mogu reći da je nedvosmislen stav da mora da se pronađe način prvo da se RTV opstane a drugo da se reše problemi koji su u tom servisu stari onoliko koliko je star i miloševićev Ustav jer onda je počeo sunovrat ovog servisa. Naime, pretplata u Vojvodini se uvek plaćala više nego u ostatku Srbije, a plaćala bi se još više kada bi građani u ovom trenutku znali da pare idu njihovom javnom servisu", smatra ovaj političar.

Značajniji problemi sa naplatom pretpalte pojavili su se nakon najave prvog potpredsednika republičke Vlade, Aleksandra Vučića da će država ukinuti pretplatu.

Jakovljev je najavio da će Skupština Vojvodine zatražiti zajedničku sednicu republičkog i pokrajinskog odbora za informisanje na kojoj će tema biti položaj RTV-a.
Istovremeno, profesionalna udruženja podsećaju građane da se RTV našao u posebno lošoj situaciji, jer je rebalansom republičkog budžeta za 2013. godinu ova kuća diskriminisana. Naime, dok je RTS-u obezbeđeno 2,4 milijarde dinara u vidu pozajmice, Javni servis Vojvodine se nije našao među budžetskim stavkama.

Pored toga, RTV od 1999. godine radi u potpuno neadekvatnim uslovima: iznajmljuje prostorije i radi sa potpuno zastarelom tehničkom opremom i infrastrukturom. Nijedan javni servis u Evropi nije podstanar. I pored toga, RTV je uspeo da značajno podigne profesionalni nivo i rejting, smatraju predstavnici NUNS-a i NDNV-a.

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” smatra da je dugogodišnje ignorisanje problema sa kojima se suočava Radio-televizija Vojvodine posledica namere države i centralističkih političara da tiho, bez mnogo buke, ugase vojvođanski medijski javni servis. To je postalo sasvim evidentno u poslednjih godinu dana.

"Tiho gušenje RTV-a može se posmatrati i kao deo kampanje koja se sprovodi protiv vojvođanske autonomnosti, a vojvođanski javni servis jeste jedan od temelja te autonomnosti, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da emituje program na deset jezika. Ukoliko RTV prestane sa radom, to će biti i direktan udarac na stečena prava nacionalnih manjina u Srbiji", stoji u saopštenju ove koalicije.

Oni zahtevaju od republičke, ali i od pokrajinske vlasti, da učine sve kako bi se pod hitno pronašao način da RTV opstane i nastavi nesmetano da radi.
XS
SM
MD
LG