Dostupni linkovi

Ban Ki Mun upozorava Damask na teške posljedice


Ban Ki Mun
Ban Ki Mun

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun podigao je danas ton prema sirijskim vlastima i upozorio ih da će biti "teških posljedica" ako su upotrebile hemijsko oružje blizu Damaska, jer bi to predstavljalo zločin protiv čovječnosti.

Ban je reagovao na tvrdnje sirijske opozicije da je u napadu hemijskim oružjem blizu Damaska u srijedu bilo više od 1.000 mrtvih, ali sirijska Opservatorija za ljudska prava, koja se oslanja na veliku mrežu aktivista i ljekara, kaže da ima 170 mrtvih i nije mogla da potvrdi da je upotrebljeno hemijsko oružje.

Kao i mnogi drugi svjetski lideri, nevladine organizacije i međunarodne institucije ponovo je zatražio da se dozvoli timu eksperata UN da ispita navode o hemijskom napadu i rekao da nema vremena za gubljenje.

Ban je zadužio svoju visoku predstavnicu za razoružanje Angelu Kejn da odmah ode u Damask.

SAD su sinoć saopštile da "za sada" nisu u mogućnosti da sa sigurnošću kažu da li je u Siriji u srijedu upotrebljeno hemijsko oružje, saopštio je u četvrtak Stejt department.

Predstavnica Stejt departmenta za štampu Dženifer Psaki je dodala da bi, ako se ustanovi da je sirijski režim koristio hemijsko oružje, to bilo "flagranto i nečuveno".
XS
SM
MD
LG