Dostupni linkovi

Nove radioaktivne tačke u Fukušimi



Radnici u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukušima pronašli su nova mesta sa velikom radijacijom u blizini cisterni u kojima se skladišti radiokativna voda. Kako javlja Rojters, strahuje se od novog curenja radioaktivnih čestica.

Oko 300 tona toksične vode ranije je iscurelo iz kontejnera u kome se nalazila voda korišćena za rashlađivanje slomljenih reaktora, a operater nuklearke TEPCO upozorio je juče da je deo vode mogao da se nađe u Pacifiku, javila je agencija AFP.

Zbog toga je kompanija koja upravlja nukearnom elektranom "Tokio elektrik pauer" (Tepko) naložila novu inspekciju.

Portparol firme TEPCO Cujoši Numadžiri je kazao da su radnici završili sa ispumpavanjem vode iz problematičnog kontejnera i da je nastavljeno sa uklanjanjem zemljišta kontaminiranog vodom.

Nuklearna regulatorna agencija u sredu je saopštila da je nivo incidenta na trećem nivou, označenom kao "ozbiljan incident" od mogućih sedam medjunarodne nuklearne skale incidenata, dok je upozorenje podignuto na nivo jedan, što ukazuje na "anomaliju".

U katastrofi u martu 2011. godine, kada je usled zemljotresa i cunamija došlo do velikog oštećenja tri reaktora nuklearke Fukušima, incident je bio označen nivoom sedam.
XS
SM
MD
LG