Dostupni linkovi

Fabijus: Primena sile ako se dokaže masakr u Siriji


Sirija
Sirija

Francuska je za "primenu sile" ako se dokaže da je u Siriji počinjen masakr hemijskim oružjem, izjavio je u četvrtak šef diplomatije Lorens Fabijus (Laurent Fabius), kategorično isključivši slanje trupa u zemlju.

“Ako se dokaže, stav Francuske je da je potrebna reakcija, reakcija u obliku primene sile. Međutim, mema govora o slanju trupa u zemlju, to je nemoguće”, izjavio je Fabijus za RMC i BFM-TV.

"Ako se napad dokaže, smatram da on ne može ostati bez reakcije onih koji veruju u međunarodne zakone. Ako Savet bezbednosti UN-a ne može da donese odluku u ovom trenutku, odluke treba doneti na drugi način", kazao je francuski ministar.

Savet bezbednosti UN-a koji se hitno sastao u sredu navečer ograničio se samo na traženje "rasvjetljavanja" napada i nije usvojilo zvaničnu deklaraciju zbog protivljenja Rusije i Kine.

“Rusi treba da preuzmu odgovonorst. Svi su rekli da se ne može upotrebljavati hemijsko oružje. Svi su potpisali međunarodni sporazum koji zabranjuje njegovu upotrebu, pa i Rusi", kazao je šef francuske diplomatije.
XS
SM
MD
LG