Dostupni linkovi

Preminuo književnik i scenarista Mirko Kovač



Književnik i scenarista Mirko Kovač preminuo je u 75. godini života, javlja Hina. Kovač je autor više romana, novela, zbirki pripovijedaka, eseja, TV-drama i filmskih scenarija, te dobitnik brojnih nagrada.

Rođen je 26. decembra 1938. blizu Bileća u Crnoj Gori, živio je u Beogradu do 1991., kada se slijedom društveno-političkih zdešavanja seli u Hrvatsku i postaje važan dio hrvatske književnosti. Autor je mnogih nagrađivanih romana, "Gubilište" kojim počinje književni 'crni val', "Životopis Malvine Trifković", "Vrata od utrobe", "Kristalne rešetke", a napisao je i više zbirka novela, te scenarija za mnoge TV i radiodrame.

Napisao je scenarij za filmove Mali vojnici, Lisice, Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Tetoviranje i dr. Autor je više TV i radio-drama. Mnogi filmovi nastali prema njegovim scenarijima dobili su domaće i svjetske nagrade.

Knjige su mu prevođene na mnoge jezika, među njima njemački, francuski, italijanski, engleski i švedski.

Dobitnik je nagrada "Tucholsky" švedskog PEN-centra, "Meša Selimović", "Vladimir Nazor", Knjižne nagrade Kiklop za životno djelo, Trinaestojulske nagrade, koja je najveće crnogorsko nacionalno priznanje i NIN-ove nagrade.

Jedan od ključnih scenarista jugoslavenske kinematografije dobio je početkom jula ove godine i nagradu "50 godina", koju Motovunski filmski festival dodjeljuje umjetnicima koji su više od pola vijeka posvetili radu na filmu.
XS
SM
MD
LG