Dostupni linkovi

Otkaz primalji povučen, pitanja ostaju


Ilustracija
Ilustracija
Poruke potpore hrvatskih biskupa tokom misa u četvrtak povodom blagdana Vele gospe kninskoj primalji Jagi Stojak, koja je dobila otkaz jer je zbog prigovora savjesti odbila asistirati kod izvođenja abortusa, neki su u Hrvatskoj protumačili kao razlog zašto je isto poslijepodne taj otkaz - i povučen. Odvjetnica kninske primalje međutim upozorava da je otkaz poništen, jer kod njegovog donošenja nije poštovana procedura propisana Zakonom o radu.

Sanacijsko vijeće kninske Opće bolnice poništilo je odluku o otkazu primalji Jagi Stojak.

Ona je dobila otkaz, jer je zbog priziva, odnosno prigovora savjesti odbila asistirati kod izvođenja abortusa, a otkaz je poništen jer kod njegovog donošenja nije poštivana procedura predviđena Zakonom o radu.

Na misama tokom katoličkog blagdana Vele gospe, a prije vijesti o poništenju otkaza, niz najviših katoličkih dužnosnika stao je na stranu kninske primalje.

O tome što u proceduri odlučivanja o otkazu nije poštivano, za RSE govori odvjetnica Jage Stojak, Nada Mikulandra.

„Čak i piše jedna rečenica u toj odluci o otkazu kako poslodavac nije proveo postupak prije otkazivanja iz razloga što se strukovni sindikati, kojih ima više, nisu usuglasili. Dakle, o tome postoji jedna rečenica – da nije provedeno, ali ne krivnjom bolnice, nego krivnjom strukovnih sindikata“, kaže Mikulandra.

Također, o otkazu je odlučeno dok je primalja Stojak bila na bolovanju, što ne utječe na valjanost otkaza, ali njegove pravne posljedice ne mogu stupiti na snagu dok je ona na bolovanju.

Hrvatska komora primalja zadovoljna je ovakvim razvojem situacije. Za RSE govori predsjednica Komore Barbara Finderle:

„Hrvatska komora primalja pratila je, prati i nastavit će pratiti situaciju vezano za priziv (prigovor) savjesti. U ovom trenutku smo zadovoljni kako se stvar razvija. U kontaktu smo s nadležnim institucijama i očekujemo i dalji rad na ključnim pitanjima hrvatskog primaljstva.“

Dio hrvatske javnosti povlačenje otkaza Jagi Stojak povezao je sa istupima katoličkih velikodostojnika tijekom misa povodom blagdana Vele Gospe od kojih su neki dali izravnu potporu kninskoj primalji, a neki su izrijekom pozivali i na zakonsku zabranu abortusa. Tim povodom se priopćenjem oglasila nevladina udruga „Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku“. Za RSE govori glasnogovornik te inicijative Željko Peratović.

„Inicijativa 'Glas razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku+ skreće pozornost na sve češće uvlačenje vjerskih dogmi u medicinsku struku. Stavljanje vjerskih dogmi iznad pravila struke i dobrobiti pacijenata pod krinkom prigovora savjesti je u najmanju ruku opasan presedan. Smjernice svim osnovnim zdravstvenim ustanovama – bolnicama, domovima zdravlja i ljekarnama, kao i zdravstvenim djelatnicima bi trebalo biti načelno da se u obavljanju svog posla smiju voditi samo strukom i humanošću, a ne vjerskim doktrinama, dogmama i ideologijom“, istaknuo je Peratović.

Nedostatak zakona

Inicijativa „Glas razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku“ kaže dalje u svom priopćenju kako je „žalosno što ni ovog vjerskog blagdana građani Hrvatske nisu bili pošteđeni obezvrijeđivanja prvobitne svrhe vjerskih obreda politiziranjem i jeftinom demagogijom s oltara, što niti danas određene društvene strukture ne prepoznaju suvremeno demokratsko društvo kao najviši doseg naše civilizacije i jedini jamac društvene stabilnosti, slobode i ravnopravnosti svih građana, već napadaju njegove temelje u pokušaju povratka u neka, nadamo se minula vremena.“

Primalja sa 27-godišnjim stažom Jaga Stojak dobila je otkaz u kninskoj Općoj bolnici jer 14. lipnja nije htjela sudjelovati u izvođenju abortusa. Inače, u Hrvatskoj liječnici, medicinske sestre i ljekarnici imaju zakonom propisano pravo da odbiju pružiti pacijentu neku uslugu i pozvati se na prigovor savjesti, ako se pružanje te usluge kosi sa njihovim moralnom nazorima. Kod primalja je to međutim riješeno njihovim etičkim kodeksom, i to – čini se – nedovoljno jasno, pa to otvara sivu zonu u kojoj se preko leđa primalja i njihovih pacijenata biju svjetonazorske bitke. O nedostatku zakona predsjednica Hrvatske komore primalja Barbara Finderle kaže:

„Hrvatske primalje u svom zakonu nemaju reguliran priziv (prigovor) savjesti, dok druge zdravstvene struke većinom imaju u sklopu svojih strukovnih zakona i priziv (prigovor) savjesti. Mi smo kao Komora primalja nekoliko puta tražili od Ministarstva zdravlja, kao i od tog ministarstva u prošlom sazivu da se priziv (prigovor) savjesti stavi u sklopu Zakona o primaljstvu, međutim to do danas nije još napravljeno. Nadamo se da će kod sljedećih izmjena i dopuna Zakona taj propust biti riješen.“

„Manjka zakonsko rješenje,“ slaže se u izjavi za naš radio i predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata doktorica Đula Rušinović Sunara.

„Onda se dešavaju situacije u kojima u nekakvom jazu između vlastitih opredjeljenja i postojeće – recimo tako – nezaštite, čovjek u datom trenutku mora izabrati. Gospođa je odabrala to što je odabrala, i očito da je upravo nedostatak zaštite njenih osnovnih ljudskih prava morao biti i temelj da se povuče i taj otkaz.“

Uz primalju Stojak je osim katoličkih biskupa stao i HDZ otvorenim pismom svog eurozastupnika Davora Ive Siera ministru zdravlja Rajku Ostojiću. Na vijest o povlačenju otkaza, ona je danas zahvalila biskupima na potpori.
XS
SM
MD
LG