Dostupni linkovi

Večeras počinje Sarajevo Film Festival


Domaćom premijerom filma "Epizoda u životu berača željeza" bh. oskarovca Danisa Tanovića večeras će u Narodnom pozorištu Sarajevo svečano biti otvoren 19. Sarajevo Film Festival, a glavni grad BiH će još jednom postati filmsko središte ovog dijela Evrope.

Svečanost otvorenja Festivala održat će se u Narodnom pozorištu, a nakon projekcije u Kući na Obali, dvostrukog pobjednika Berlinalea (Srebreni medvjedi za najbolju mušku ulogu i sam film) publika će pogledati u Ljetnom kinu !hej.

Službeni dio prve večeri Festivala bit će okončan prijemom u Hotelu Evropa.

Najznačajniji filmski festival u regiji i ove će godine ponuditi mnoštvo kvalitetnih filmova, a crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta prošetat će ovdašnje filmske zvijezde, ali i neki od najznačajnijih filmskih stvaralaca iz cijelog svijeta. I opet će Sarajevo tih devet festivalskih dana biti stjecište ljubitelja sedme umjetnosti, turista i znatiželjnika.

SFF u svom 19. izdanju donosi 241 ostvarenje iz svih krajeva svijeta u 12 sekcija. Okosnicu festivala i ove godine čini Takmičarski program za igrani, kratki i dokumentarni film.

Najbolja ostvarenja, uglavnom mladih autora iz regije, borit će se za naklonost žirija i prestižno priznanje Srce Sarajeva, a čak 15 filmova iz ova tri programa će imati svoju svjetsku premijeru.

Osim filmova bit će tu i mnoštvo popratnih programa u kojima će se publika sresti i razgovarati s gostima festivala.

Filmska groznica završit će 24. augusta projekcijom indijskog filma "Kutija za užinu".

Sve festivalske lokacije spremne su za doček autora i gostiju, ali i brojnih akreditiranih medija iz BiH i svijeta.
XS
SM
MD
LG