Dostupni linkovi

Savjet bezbjednosti UN za okončanje nasilja u Egiptu


Nemiri u Kairu
Nemiri u Kairu

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je poslije hitne sjednice apelovao na okonačanje nasilja u Egiptu i maksimalnu uzdržanost sukobljenih strana u toj zemlji.

"Mišljenje Savjeta bezbjednosti je da je važno da se okonča nasilje u Egiptu i da sve strane pokažu maksimalnu uzdržanost", rekla je argentinska ambasadorka pri UN Marija Kristina Perseval nakon sjednice koja je završena rano jutros po srednjeevropskom vremenu.

Ona je kazala da 15 zemalja članica Savjeta žale zbog ljudskih gubitaka u Egiptu i da se zalažu za put koji vodi ka "nacionalnom pomirenju".

Argentinska ambasadorka je naglasila da njena izjava nije zvanično saopštenje Savjeta, nego komentar poslije sastanka koji je noćas održan iza zatvorenih vrata.

Savjet bezbjednosti UN održao je hitnu sjednicu zbog situacije u Egiptu, gdje je u žestokoj akciji snaga bezbjednosti protiv pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija poginulo 638 ljudi.

Diplomata iz UN, koji je želio ostati anoniman, prije sastanka novinarima rekao je da ne očekuje da će Savjet usvojiti neku rezoluciju ili izdati saopštenje.
XS
SM
MD
LG