Dostupni linkovi

Izrael oslobodio 26 palestinskih zatvorenika


Slavlje na ulicama zbog oslobađanja palestinskih zarobljenika
Slavlje na ulicama zbog oslobađanja palestinskih zarobljenika

Izrael je u utorak oslobodio 26 palestinskih zatvorenika, što je bio dio dogovora o ponovnom početku izraelsko-palestinskih pregovora.

Dva autobusa sa zatvorenicima, među kojima je većina uhapšena prije 1994. godine, napustila su zatvor Ajalon u blizini Tel Aviva, javlja agencija Frans pres.

Oslobađanje zatvorenika bio je dio dogovora izraelskih i američkih vlasti o početku razgovora o rješavanju krize. Većina zatvorenika bila je osuđena na 20 i više godina zatvora.

Izraelska vlada odobrila je krajam jula puštanje iz zatvora ukupno 104 palestinska zatvorenika, koje će najvjerovatnije biti provedeno u četiri faze.

Istovremeno, Izrael je u utorak dao zeleno svjetlo za gradnju nova 942 stana u istočnom Jerusalimu, što je izazvalo oštro negodovanje Palestinaca.

Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da je uprkos tome palestinski predsjednik Mahmud Abas spreman da nastavi pregovore sa Izraelom.

U Jerusalimu se danas nastavljaju direktni izraelsko-palestinski pregovori, koji su ponovo pokrenuti krajem jula u Vašingtonu.
XS
SM
MD
LG