Dostupni linkovi

Ban Ki Mun kritikuje upotrebu bespilotnih letelica



Generalni sekretar UN Ban Ki Mun kritikovao je danas u Islamabadu široku upotrebu naoružanih bespilotnih letelica u Pakistanu, zemlji koja je, pored Jemena, najčešće meta američkih bespilotnih letelica.

"Da budem jasan. Jedini cilj ovih novih sredstava kao što su letelice bez pilota i bez oružja je da se sakupljaju informacije. To su u suštini leteće kamere", rekao je Ban Ki Mun na početku svoje dvodnevne posete Pakistanu.

"Upotreba naoružanih bespilotnih letelica, kao i upotreba svakog drugog oružja treba da bude podređena međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo. To je jasan stav Ujedinjenih nacija. Potrebno je uložiti sve napore da se spreče greške i civilne žrtve", rekao je Ban pred pakistanskim oficirima okupljenim na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Islamabadu.

SAD od 2004. pomoću bespilotnih letelica bombarduju plemenske teritorije na severoistoku Pakistana, oblasti koja se graniči s Avganistanom i u kojoj se skrivaju talibanski borci i druge naoružane islamističke grupe kao što je Al Kaida.

Vašington smatra bespilotne letelice ključnim oružjem protiv islamista skrivenih u nepristupačnim oblastima Pakistana i njihovi napadi su intenzivirani od 2008. od kada je, prema navodima pakistanskih zvaničnika, izvedeno više od 300 napada i ubijeno preko 2.000 ljudi, uglavnom islamističkih boraca.

Iako su ove letelice precizne, česte su i civilne žrtve zbog čega raste antimeričko raspoloženje u Pakistanu.
XS
SM
MD
LG