Dostupni linkovi

Deripska traži milijardu evra od Crne Gore zbog KAP-a


Oleg Deripaska
Oleg Deripaska

Ruski biznismen Oleg Deripaska vlasnik Centralno evropske aluminijumske kompanije CEAC, tužiće Crnu Goru i tražiti odštetu od milijardu eura zbog toga što je Vlada Crne Gore falsifikovala finansijske izveštaje Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, saopštio je danas bivši izvršni direktor KAP-a Jurij Moisejev.

Prema Moisejevim rečima, greh Vlade Crne Gore je i to što, kako tvrdi, nije ispunila obaveze iz ugovora o poravnanju, koji je sačinjen nakon privatizacije KAP-a.

Moisejev je na današnjoj video konferenciji sa crnogorskim novinarima najavio da će tužba protiv Crne Gore biti pokrenuta pred sudom u Frankfurtu.

Podgorička fabrika aluminijuma je u stečaju od jula zbog velikih dugovanja koja se procenjuju na više od 350 miliona evra, što je više od 10 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) Crne Gore.

KAP je prodat Deripaski 2005. godine za 48,5 miliona evra, dok se ugovorom o poravnanju država vratila u vlasničku strukturu fabrike sa 29,3 odsto kapitala, koliko je zadržala ruska kompanija.

Crnogorska vlada je nedavno tražila od Skupštine da joj odobri izmene budžeta za 2013. godinu, kako bi se dodatno zadužila da bi platila 102 miliona evra, koliko su iznosile garancije KAP-u za kredit pozajmljen od evropskih kreditora.

Vlada je rebalansom budžeta tražila i da dugovanja fabrike aluminijuma za struju plate poreski obveznici. Taj predlog nije imao podršku većine parlamentarnih stranaka, pa je kabinet premijera Mila Đukanovića odlučio da povuče rebalans i da za septrembar pripremi novi.

Par stotina radnika KAP-a, koji su po uvođenju stečaja dobili resenje o prestanku radnog odnosa jer su stekli uslove za odlazak u prevremenu penziju, dva dana blokiraju ulaz fabrike i ne dozvoljavaju kamionima s metalom da napuste fabrički krug.

Oni traže da im se isplate otpremnine i novac koji su izdvojili za stambeni fond.
XS
SM
MD
LG