Dostupni linkovi

U Košicama žale što je Čatari umro pre suđenja



Smrt Lasla Čatarija, gonjenog zbog ratnih zločina u jevrejskom getu u Košicama tokom Drugog svetskog rata i optuženog za deportaciju 15.000 Jevreja u Aušvic, donela je preživelim žrtvama olakšanje ali i žaljenje što je 98-godišnjeg Mađara smrt oslobodila kazne.

"Mi smo pretpostavljali da će starac narušenog zdravlja preminuti i pre početka suđenja. Ne tražimo osvetu. Za nas je mnogo važnije da je hapšenjem Čatarija ponovo otvorena tema holokausta i da su izvršioci bili ljudi od krvi i mesa", kazao je za današnji SME direktor Jevrejskog muzeja u Bratislavi Pavol Meštan na vest o smrti Čatarija.

Čatari je preminuo u subotu u 99. godini od upale pluća u bolnici u Budimpešti, i time je okončan pokušaj da se ponovo pred lice pravde privede jedan od šačice preostalih nacističkih zločinaca, pošto je još 1948. godine u odsustvu u Čehoslovačkoj osuđen na smrt.

Čatarija koji je 1945. godine pobegao u Kanadu otkrili su britanski mediji prošle godine kako mirno uživa u penzionerskim danima u Budimpešti.

Njegovo izručenje tražila je Slovačka a mađarske vlasti su ga ovog leta optužile za nelegalna pogubljenja i mučenje civila, i u jesen je trebalo da počne suđenje u Budimpešti.
XS
SM
MD
LG